Podle Guinnessovy knihy rekordů patří historický rekord v počtu dětí narozených jedné matce Valentině Vasilyevové, manželce ruského rolníka Fjodora Vasiljeva.

Plodná matka žila 76 let a mezi lety 1725 a 1765 porodila 69 dětí: 16 párů dvojčat, 7 trojčat a 4krát - čtyři. 67 dětí přežilo dětství (jedno z dvojčat nepřežilo).

foto: kakao.im

Je známo, že Fjodor Vasiljev byl rolník a žil v ruské Shuiskimské oblasti v 18. století (nyní je to Ivanovská oblast Ruské federace). Výkon jeho manželky však byl oficiálně uznán v Guinnessově knize rekordů. Valentina je považována za nejplodnější matku v historii.

1 matka a 69 dětí:

4 × 4 = 16

7 × 3 = 21

16 × 2 = 32

69 dětí ve 27 porodech.

První zmínka o dětech Fedora Vasiljeva pochází z roku 1783. Informace byla zveřejněna v časopise The Gentleman's Magazine (č. 53, s. 753, Londýn). Říká se, že tato informace, „i přesto, že zní tak nereálně, tak si zaslouží úplnou důvěru, protože ji poskytl anglický obchodník z Petrohradu a předal ji přímo jeho příbuzným, kteří žijí v Anglii; bylo také zmíněno, že rolník měl být představen císařovně.“

Stejné informace byly poskytnuty v práci I. N. Boltina o historii Ruska v roce 1788 a v roce 1834 v knize A. P. Baszuckiho „Panorama Petrohradu“.

Některé zdroje zpochybňovaly přesnost těchto informací. Zdá se, že nikdo tyto tvrzení vážně neověřil, takže je nepravděpodobné, že to, co jsme uvedli, bude někdy ověřeno.

Nicméně údaje o dětech Fjodora Vasiljeva jsou v Guinnessově knize rekordů.

foto: kakao.im

Je také zajímavé, že Fyodor měl v 27 porodech ještě více dětí než jeho manželka! Tento muž se stal otcem 87 dětí!

foto: kakao.im

Vasilievova druhá manželka porodila 18 dětí - 6 dvojčat a 2 trojčata. Fedor Vasiliev byl tedy otcem 87 dětí, z nichž nejméně 82 se dožilo dospělosti.

Bohužel nemáme spolehlivé fotografie rodiny Vasilievových. Fotografie v tomto článku zveřejňujeme jako ilustraci tohoto příběhu, ale neexistují žádné důkazy o tom, že by ukazovala rodinu Fedora a Valentiny s mnoha jejich dětmi.

Zatímco rekordní počet dětí narozených Valentině lze stěží považovat za nesporný historický fakt, je docela možné, že měla vzácnou genetickou predispozici k hyperaestatu (vícečetné ovulace v jednom cyklu). Tento jev navíc zvyšuje pravděpodobnost vícečetného těhotenství.

Z hlediska biologie může žena otěhotnět a porodit 27krát!

Hlavní foto: kakao.im