Nejvyšší muž světa a nejmenší žena světa se nedávno setkali v Egyptě, kam byli pozváni na focení.

Výška 35letého Sultana Kösena z Turecka je 251 centimetrů a 24leté Jyoti Amji z Indie 62 centimetrů a oba se zapsali do Guinnessovy knihy rekordů.

foto: kakao.im

Mimochodem, v roce 2011 dosáhl Kösen dalšího rekordu - má největší ruce na světě! Přiznává, že o zápisu do Knihy rekordů se mu ani nesnilo a že to pro něj bylo příjemné překvapení.

Lékaři přičítali tak obrovský růst sultána gigantismu hypofýzy - onemocnění, při kterém se produkuje příliš mnoho růstového hormonu. Historie zná pouze deset lidí, kteří dorostli do výšky 243 centimetrů.

foto: kakao.im

Tak velká výška bránila Sultanovi dokončit školu a získat dobré vzdělání. Proto se stal zemědělcem a jeho výška mu pomáhá v práci. Není pro něj obtížné ořezávat vysoké stromy a sbírat z nich zralé plody. Volný čas tráví s přáteli hraním videoher.

foto: kakao.im

Pokud jde o Amji, její jméno bylo zapsáno do Knihy rekordů, když jí bylo 18 let. V tomto věku vážila dívka pouhých 5 kilogramů. Její miniaturní velikost je také způsobena onemocněním zvaným achondroplazie. Dívka přestala růst a zůstane tak malá až do konce života. Pro Jyoti je obtížné kupovat oblečení a dokonce i nádobí, takže všechny tyto věci jsou vyráběny na její objednávku.

foto: kakao.im

Byla pozvána do místní reality show Bigg Boss 6 a dokonce si zahrála ve čtvrté sérii American Horror Story.

foto: kakao.im

Výškový rozdíl mezi Sultanem a Jyoti je 189 centimetrů.

foto: kakao.im

Z tohoto pohledu se zdá, že Jyoti je velká jako Sultanova bota.

foto: kakao.im

Chcete-li měřítko posoudit přesněji, podívejte se na iPhone.

foto: kakao.im

Hlavní foto: kakao.im