Hvězda filmu "Gone with the Wind", Vivien Leighová, byla považována za jednu z nejlepších hereček Hollywoodu. Její životní příběh však nebyl tak barvitý. Vzestupy a pády v kariéře, fyzické i psychické problémy a problémy s manželem - tomu všemu musela slavná kráska čelit.

Jedna z nejslavnějších hereček zlatého věku Hollywoodu prožila tragický život. Krásná a talentovaná britská herečka získala dva Oscary a provdala se za slavného a uznávaného herce Laurence Oliviera. Navzdory svému bohatství a velkému úspěchu se však v životě potýkala s velkými problémy.

foto: google

Její první úspěchy v kině

Vivien se narodila 5. listopadu 1913 v rodině indiánského důstojníka kavalerie. V šesti letech byla dívka poslána do londýnského kláštera, kde se projevila její vášeň pro herectví. Po ukončení školy nastoupila na Královskou akademii dramatických umění.

V roce 1932 se herečka provdala za právníka Herberta Lee Holmana, kterému brzy porodila dceru Suzanne. Na začátku své kariéry Vivien nedostávala hlavní role, ale v divadle byla velmi úspěšná. V roce 1935 hrála ve hře "Maska ctnosti" žena a během jednoho z představení jí Laurence Olivier věnoval pozornost.

Mezi herci vzniklo přátelství, které se rychle změnilo v lásku, přestože Vivien byla vdaná a Olivier ženatý. Manželé se odmítli rozvést, ale přesto spolu začali žít, i když svůj vztah kvůli kariéře před veřejností skrývali.

Vzestupy a pády

Brzy začala Leigh dostávat nové role nejen ve své rodné zemi, ale také ve Spojených státech. Herečce se podařilo obejít nejslavnější soupeřky a získat roli Scarlett ve filmu "Gone with the Wind". Tato role přinesla Leighovi světovou slávu a sošku Oscara.

foto: google

V roce 1940 se Vivien konečně provdala za Laurence Oliviera.

V životě ženy však začaly potíže. Dvě role jí byly odmítnuty, v roce 1944 byla herečce diagnostikována tuberkulóza a o rok později potratila, což Vivien přivedlo k depresím. Během této doby se u ní často objevovaly epizody hyperaktivity a nervového zhroucení, po kterých si na své chování pamatovala jen málo.

Utrpěla i Leighova kariéra. Nový film byl naprostým propadákem, což se projevilo na psychickém zdraví hvězdy.

Poslední roky života

V roce 1948 absolvovali Olivier a Vivien turné po Austrálii a Novém Zélandu. Během cesty se jejich vztah začal zhoršovat, protože herečka trpěla nespavostí a začala se s manželem bezdůvodně hádat. Laurence brzy oznámil, že turné ukončilo jejich manželství.

Rok poté dostala Leighová hlavní roli ve filmu Tramvaj do stanice Touha a zahrála si také ve filmové verzi této hry. Obraz Blanche Duboisové se však podepsal na hereččině zdraví, i když jí přinesl druhého Oscara... tato práce ji přiváděla k šílenství.

foto: google

Poslední desetiletí hereččina života poznamenaly zdravotní problémy a osobní potíže. Vivien pokračovala v práci a dokonce získala cenu Tony, ale rozvedla se s Olivierem a začala si románek s hercem Johnem Merivalem.

V květnu 1967 dostala hvězda záchvat tuberkulózy, ale po několika týdnech léčby se cítila lépe. V noci 7. července 1967 však Vivien Leighová zemřela.

Jedna z nejkrásnějších a nejtalentovanějších hereček Hollywoodu měla bohužel těžký život. Dokázala však po sobě zanechat skvělé filmy. Mezi nejvýraznější díla této hvězdy patří Jih proti větru, Most Waterloo, Římské jaro slečny Stoneové, Loď bláznů a Tramvaj do stanice Touha.

Hlavní foto: google.com