Nádherná dívka na fotografii níže se jmenuje Christina Hunger a její pes je Stella. Žijí v americkém městě San Diego. Dívka pracuje jako logopedka. Překvapí vás, že Christina naučila svého psa mluvit s ní. Samozřejmě ne slovy, ale pomocí speciálního zařízení.

foto: google

Byl to náročný proces. Christině a jejímu příteli Jakeovi trvalo více než rok, než svého psa naučili zařízení používat. Zpočátku si Stella (po 16 měsících výcviku) zapamatovala 29 slov a nyní (po dalším roce) už zná 40 povelů a slov.

foto: google

foto: google

Pro výuku si Christina objednala speciální tabuli (viz foto). Postupem času na něm přibývaly další knoflíky. Každé tlačítko znamená samostatné slovo, například jíst, spát, hrát si, dívat se, šťastný, naštvaný, park atd. Pokud stisknete tlačítko, přehraje slovo, takže Christina a Jake mohou slyšet vzkaz svého psa z jiné místnosti.

foto: google

Proces učení probíhal následovně: když Christina přinesla Stelle misku s jídlem, stiskla tlačítko s nápisem "jíst/jídlo". Když šli na procházku, stiskla "procházka", "park", "jít" atd. Také Christina, když byl její pes šťastný, stiskla tlačítko "šťastný", když byla Stella naštvaná nebo rozzlobená, stiskla tlačítko "naštvaný" atd. To se provádělo v přítomnosti psa, aby Stella viděla, která tlačítka se používají. Christina postupně naučila psa mačkat tato tlačítka tlapkou.

foto: google

Nyní Stella samostatně informuje své majitele, kdy chce jít na procházku, hrát si, spát atd. Někdy se objeví celé dialogy. Když například někdo zaklepe na dveře, Stella klikne na "podívej". Nebo když si chce hrát, dotkne se tlapkou pravého tlačítka a stiskne "šťastný". Pes navíc chápe, kdy jeho majitelé reagují. Například Stella požádá o procházku a Christina s Jakem stisknou tlačítko ok. V takových chvílích je pes nesmírně uctivý.

foto: google

foto: google

Christina zdůrazňuje, že bude Stellu nadále učit nová slova. To nějakou dobu potrvá. V budoucnu plánuje otevřít kurzy pro další psy.

foto: google

Hlavní foto: google.com