Louise Wornfordová, která žije ve Velké Británii, se vždy dívala na šťastné matky se závistí. Zdálo se, že ji všude obklopují. Chtěla se také stát matkou, ale kvůli zdravotním problémům nemohla.

Když si Louise uvědomila, že nemůže otěhotnět, rozhodla se pro mimotělní oplodnění. Těhotenství však bohužel skončilo potratem. Louise pak tento postup zopakovala ještě sedmnáctkrát.

Lékaři se ji snažili přesvědčit, aby se vzdala marných pokusů o otěhotnění. Vysvětlili to tím, že přirozené imunitní buňky (neboli buňky zabíječe - NK) v jejím těle jsou extrémně aktivní. Právě ony rozpoznají v embryu hrozbu, a proto na plod zaútočí a zničí ho, čímž mu zabrání v zakořenění a dalším vývoji.

foto: lemurov.net

Žena však odmítala cokoli poslouchat a požadovala, aby lékaři udělali, co mají. Za všechny pokusy utratila kolem 80 000 britských liber a nehodlala se vzdát. Těhotenství paní Wornfordové bylo nakonec úspěšné. Stalo se to, když jí bylo sedmačtyřicet let. V tomto věku otěhotněla a byla v neustálé péči lékařů. Bála se však, že každý další den jí přinese zklamání. Plod se však naštěstí vyvíjel správně.

foto: lemurov.net

"Rodila jsem císařským řezem v 37. týdnu těhotenství," - Louise říká: "Ani lékaři, ani já jsme nemohli riskovat, a tak jsem s jejich pomocí porodila svého malého syna Williama. Jsem si jistá, že v budoucnu bude slavnou osobností, protože jsem na jeho narození dlouho čekala a hodně jsem si vytrpěla.

foto: lemurov.net

Během těhotenství se žena setkala s doktorem Hassanem Shehatem a je mu velmi vděčná za jeho pomoc. Hassan totiž jako vedoucí a zakladatel Centra pro reprodukční imunologii a těhotenství ženu podporoval a doprovázel ji během celého těhotenství a porodu.

- Chtěla bych říct všem ženám, které se po chvílích zoufalství rozhodly vzdát snahu stát se matkou. Buďte sebevědomí a uspějete, říká Louise. - Jen díky své vytrvalosti jsem se dočkala dítěte a pokaždé, když se podívám do očí svého syna, jsem ráda, že jsem to nevzdala. Díky této vytrvalosti si nyní mohu užívat mateřství. Věřte mi, že jsou věci, za které se opravdu vyplatí bojovat!

Hlavní foto: lemurov.net