Až do poloviny července 2018 znal jméno chorvatského prezidenta jen málokdo. Po finále Světového poháru se však o Kolindě Grabarové-Kitarovičové mluvilo jako o světové hvězdě.

Kolinda se nestyděla (a hlavně se nebála) sledovat zápasy národního týmu s ostatními fanoušky na tribuně. Grabarová-Kitarovičová se radovala a byla plná hrdosti na své hráčky, které se svým postupem do finále Světového poháru postaraly o senzaci. Kolindu nevyděsil ani silný déšť, který se spustil během předávání cen účastníkům finálového zápasu Světového poháru. Objala francouzského prezidenta i hráče obou týmů.

Její země sice prohrála rozhodující zápas s Francouzi, ale svou upřímností, otevřeností a laskavostí si získala srdce mnoha lidí v různých částech světa. Zde jsou některá fakta o životě chorvatského prezidenta.

Kolinda se narodila v malé vesnici Lubarska nedaleko Rijeky v rodině řezníka. Dívka vyrůstala jako skutečný chlapec. Ráda si hrála s chlapci s míčem. Jednou z jejích oblíbených činností byl lov s otcem. Mimochodem, její rodiče snili o chlapci.

foto: lemurov.net

Dívka chodila do školy v sousedním městě Rijeka. Je to poměrně velké chorvatské město, takže se k obyvatelce Lubarské chovali jako k vesničance. Smáli se také jejímu "venkovskému" dialektu. Přesto Kolinda dostávala jen výborné známky. V dospělosti si Kolinda velmi přála pracovat jako letuška nebo překladatelka.

foto: lemurov.net

Díky dobrému prospěchu ve škole získala mladá dívka stipendium na studium ve Spojených státech. Po návratu domů pokračovala Kolinda ve studiu na Záhřebské univerzitě. Zde studovala mezinárodní vztahy. Po studiu ve Spojených státech si zvykla vydělávat si na živobytí sama. Budoucí prezidentka by mohla klidně pracovat jako pradlena.

foto: lemurov.net

Po rozpadu Jugoslávie a získání nezávislosti Chorvatska se Kolinda rozhodla zkusit své síly v politice. Zná několik jazyků, pracovala jako poradkyně na několika ministerstvech a působila na chorvatském velvyslanectví v zahraničí.

foto: lemurov.net

V roce 2003 se Grabarová-Kitarovičová ve svých 35 letech stala poslankyní chorvatského parlamentu. Později se stala členkou vlády a působila jako ministryně pro evropskou integraci a zahraniční věci.

foto: lemurov.net

19. února 2015 se Grabarová-Kitarovičová stala první ženou v historii Chorvatska, která se stala prezidentkou.

foto: lemurov.net

Se svým manželem Jakovem Kitarovičem se seznámila ještě jako studentka. V roce 1996 se pár rozhodl svůj vztah oficiálně zaregistrovat. Kolinda má dvě děti. Vychovává dceru Katarinu (17 let) a syna Luku (15 let).

V loňském roce ji několik vlivných časopisů označilo za jednu z nejmocnějších žen světa.

foto: lemurov.net

Prezidentinu politiku v zemi podporuje téměř 60 % obyvatel.

Po celý život si zachovala svou dětskou lásku k fotbalu. Mnoho politiků a světových lídrů, s nimiž se Kolinda setkala, nosí chorvatský národní dres.

Grabarová-Kitarovičová se snaží oblékat skromně, ale s vkusem.

foto: lemurov.net

Chorvatská prezidentka je často k vidění ve veřejné dopravě (a to nejen před volbami).

Stává se, že Kolinda jde sama na trh. A samozřejmě hovoří s obyčejnými Chorvaty o jejich problémech.

foto: lemurov.net

Kolinda Grabarová-Kitarovičová je v zemi nazývána "prezidentkou zvolenou lidem".

Hlavní foto: lemurov.net