Jak se naučit být vždy vděčný, poučit se a získat zkušenosti z každé situace a obklopit se nesmírně pozitivními lidmi? Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď, každý by si ji měl najít sám....

Dnes vám budeme vyprávět o ženě jménem Martha Masonová, která si navzdory tomu, že strávila téměř celý život v kapsli, zachovala neuvěřitelný optimismus, statečnost a byla vždy vděčná svému osudu.

Marta se narodila v roce 1937. Jako všechny děti byla aktivní, veselá, chodila do školy a ráda si hrála s kamarády na dvoře. V 11 letech dívka onemocněla dětskou obrnou, o které se dozvěděla od svého bratra. Teprve po jeho smrti se u ní začaly projevovat podobné příznaky. Aby nevyděsila své rodiče, tajila svůj stav. Když už se příznaky nedaly skrývat, byla převezena do nemocnice.

foto: laykni.com

foto: laykni.com

Po měsíci začaly dívce atrofovat svaly - nemohla se sama hýbat a dokonce ani dýchat. Proto jí byl nasazen umělý dýchací přístroj, který dostal název "železné plíce". Princip takové kapsle spočívá v tom, že změna tlaku vzduchu uvnitř kapsle usnadňuje pacientům dýchání. Za tímto účelem musí být celé lidské tělo s výjimkou hlavy v železném "kokonu".

foto: laykni.com

Lékaři dívce nedávali žádnou šanci a tvrdili, že jí zbývá maximálně rok života. Přesto se Marta dožila dalších 61 let. Samozřejmě, že rodina a přátelé projevili velkou podporu. Dívka žila, i když to bylo těžké.

Díky životu v kapsli mohla Martha vystudovat oceňovanou střední školu a dvě prestižní univerzity. Vystudovala žurnalistiku a dokonce pracovala pro místní noviny. Nejprve jí pomáhala matka, ale pak se objevily počítače, které dokázaly rozpoznat její hlas a převést řeč do textu.

foto: laykni.com

Mimochodem, podle redakce měla Masonová úžasný talent, protože její články byly u čtenářů oblíbené.

Marta měla mnoho přátel a nikdy nepropadla depresi, spíše naopak. Vždy byla duší společnosti.

foto: laykni.com

Novinářka vydala knihu "Nádech - výdech: život v rytmu umělého dýchacího přístroje", v níž radí, jak si vážit života a neztrácet čas smyšlenými depresemi a problémy.

Marta se z kapsle dostala, ale jen na velmi krátkou dobu a zcela výjimečně. "Je velmi těžké žít s myšlenkou, že váš život může kdykoli skončit, dodalo mi to sílu užívat si každý okamžik," přiznává autorka ve své knize.

foto: laykni.com

Martha Masonová přežila své rodiče a zemřela v roce 2009 ve věku 72 let. Její příběh je příležitostí k zamyšlení nad životem.

Hlavní foto: laykni.com