Podle Guinnessovy knihy rekordů patří historický rekord v počtu dětí narozených jedné matce Valentině Vasiljevové, manželce ruského rolníka Fjodora Vasiljeva.

Plodná maminka přežila 76 let a v letech 1725 až 1765 porodila 69 dětí: 16 párů dvojčat, sedm trojčat a čtyři čtyřčata. Kojenecký věk přežilo 67 dětí (jedno z dvojčat nepřežilo).

foto: kakao.im

Je známo, že Fjodor Vasiljev byl rolník a v 18. století žil v Šujském kraji v Rusku (dnes Ivanovská oblast Ruské federace). Výkon jeho ženy však byl oficiálně uznán Guinnessovou knihou rekordů. Valentina je považována za nejplodnější matku v historii.

1 matka a 69 dětí:

4 × 4 = 16

7 × 3 = 21

16 × 2 = 32

69 dětí z 27 porodů.

První zmínka o dětech Fjodora Vasiljeva pochází z roku 1783. Informace byla zveřejněna v časopise The Gentleman's Magazine (č. 53, s. 753, Londýn). Uvádí se, že tato informace, "ačkoli je překvapivá, zasluhuje plnou důvěru, neboť ji poskytl anglický obchodník z Petrohradu a sdělil ji přímo svým příbuzným, kteří žijí v Anglii; zmiňuje se také, že sedlák má být představen císařovně".

Stejné informace jsou uvedeny v díle I. N. Boltina o ruských dějinách v roce 1788 a také v roce 1834 v knize A. P. Bašutského Panorama Petrohradu.

Některé zdroje pravdivost těchto informací zpochybnily. Pravdivost těchto tvrzení zřejmě nikdo seriózně neověřil, takže je nepravděpodobné, že by se někdy podařilo ověřit to, co jsme uvedli.

Přesto jsou údaje o dětech Fjodora Vasiljeva zapsány v Guinnessově knize rekordů.

foto: kakao.im

Zajímavé také je, že Fjodor měl dokonce více dětí než jeho manželka, a to 27 dětí! Tento muž se stal otcem 87 dětí!

foto: kakao.im

Vasiljevova druhá žena mu porodila 18 dětí - šest dvojčat a dvě trojčata. Fjodor Vasiljev byl tedy otcem 87 dětí, z nichž se nejméně 82 dožilo dospělosti.

Bohužel nemáme k dispozici žádné spolehlivé fotografie rodiny Vasiljevových. Fotografii v tomto článku zveřejňujeme jako ilustraci k tomuto příběhu, ale neexistuje žádný důkaz, že je na ní zachycena rodina Fjodora a Valentiny s mnoha dětmi.

Ačkoli rekordní počet dětí narozených Valentině lze jen stěží považovat za nezpochybnitelný historický fakt, je docela dobře možné, že měla vzácnou genetickou predispozici k hyperovulaci (více ovulací v jednom cyklu). Tento jev zvyšuje pravděpodobnost vícečetného těhotenství.

Z biologického hlediska může žena otěhotnět a porodit 27krát!

Hlavní foto: kakao.im