Je prostě obrovský!

Největší štěně na světě, oficiálně zapsané v Guinnessově knize rekordů, žije v americkém Utahu. Neobvykle velký pes, kterému bylo právě devět měsíců, váží více než 80 kilogramů, a pokud se postaví na zadní nohy, dosahuje výšky kolem dvou metrů.

foto: storyfox

Obr se jmenuje Eufrat a patří k novému plemeni amerických molosserů, kteří byli vyšlechtěni, aby oživili starobylé plemeno mezopotámských molosserů, jež vyhynulo asi před 7 000 lety. Podle historiků byli tito psi v dávných dobách používáni k bojovým účelům během války a také k ochraně paláců panovníků.

foto: storyfox

Kromě úctyhodné velikosti má Eufrat také vlčí apetit - štěně sní osmkrát více než dospělý pes běžné velikosti. Pes je také neuvěřitelně silný - Eufratův majitel, 41letý Jared Hauser, je sám velmi velký a silný muž, ale ani on nedokáže udržet psa na vodítku při procházce. Eufrat může Jareda snadno srazit na kolena.

foto: storyfox

Hauser si na zvýšenou pozornost kolemjdoucích vůči svému mazlíčkovi zvykl - pro všechny je těžké uvěřit, že tento obrovský pes je ještě štěně, a ne dospělý pes. Ani sám majitel zatím nedokáže odhadnout, do jaké velikosti Eufrat vyroste, protože se stále jedná o nové plemeno a neexistují přesné údaje o tělesných parametrech dospělého psa.

foto: storyfox

Eufrat byl největší štěně ve vrhu. Když pak vyrostl, došlo ke dvěma "růstovým skokům", kdy se rychle zvětšil a stal se velmi neohrabaným.

foto: storyfox

Eufrat je tak silný, že i běžný projev psí radosti - vrtění ocasem - dokáže dospělého člověka snadno srazit na kolena. A když si hraje s dospělou fenkou pitbulla a tahá ji za provaz, Eufrat je vždy vítězem souboje.

foto: storyfox

Hauser říká, že Eufrat je velmi přátelský a věrný pes, který rád komunikuje s ostatními a projevuje náklonnost zejména k něžnému pohlaví a dětem. Pes je však vynikajícím ochráncem, který dokáže ochránit své majitele a jejich majetek před jakýmikoliv kriminálními činy zločinců.

foto: storyfox

Pro rodinu Hauserových je to obzvlášť důležité, protože již přežili loupež v jejich domě, při níž zloděj vyhodil z okna poměrně velkého psa plemene Cane Corso. Tehdy se muž rozhodl pořídit si psa skutečně impozantních rozměrů. Cena štěněte amerického molossa se pohybovala kolem pěti tisíc dolarů.

foto: storyfox

V současné době rodina Hauserových vychovává svého mazlíčka, aniž by ho učila umění obrany. Jsou přesvědčeni, že velikost Eufratu a jeho mimořádná přírodní síla jsou zárukou jejich bezpečí a klidného spánku.

Hlavní foto: storyfox