Spisovatelka Bernice Baker Miracle je sestrou legendární americké herečky Marilyn Monroe z matčiny strany. V roce 2020 jí bude 101 let.

Oddělené sestry

Bernice Inez Gladys Bakerová se narodila 30. července 1919 ve Venice v Kalifornii Gladys Pearl Bakerové a Jasperu Newtonu Bakerovi. V roce 1923 se Jasper rozvedl se svou ženou, vzal Bernice a jejího staršího bratra a přestěhoval se do Kentucky, kde je vychovával, a o tři roky později se Gladys narodila další dcera, kterou pojmenovala Norma Jeane a která později vstoupila do dějin kinematografie pod jménem Marilyn Monroe.

foto: google

V roce 1933 zemřel Bernicin bratr Robert Kermit Baker: selhala mu játra. Dívka na oplátku dokončila střední školu a provdala se za Paris Miracle. Bernice nosila pod srdcem dceru, když jí přišel dopis, že má dvanáctiletou sestru. Pro dívku, která ani nevěděla, že její matka žije, byla tato zpráva šokující.

Strážce paměti

Bernice a Norma Jeane si několik let dopisovaly a pravidelně si volaly, ale poprvé se setkaly tváří v tvář až v roce 1944. Zatímco mladší sestra se věnovala kariéře modelky, starší sestra pracovala nejprve jako učitelka, poté jako účetní a výrobní inspektorka v oděvní firmě. Přesto v sobě dívky cítily spřízněné duše.

- Oba jsme měli těžké dětství, cítili jsme se opuštění. Oba jsme byli přitažliví, říkalo se o nás, že jsme talentovaní, ale chyběla nám odvaha. Potřebovali jsme vzájemnou podporu," napsala Bernice o mnoho let později.

Poté, co se Norma Jean stala Marilyn Monroe, sestře nadále pravidelně volala a v roce 1961 ji Bernice dokonce navštívila. Herečka dala své sestře 10 000 dolarů, což byla v té době velmi významná částka. Bernice zase pochybovala, že by Monroeová mohla spáchat sebevraždu, a vyprávěla tisku, jak si krátce před smrtí se sestrou volaly a Marilyn jí vyprávěla o plánech do budoucna a o tom, jak vybírá nové záclony do domu.

V roce 1944, půl století po jejich prvním setkání, vydala Bernice Baker Miracle knihu svých vzpomínek na Marilyn. Zdůraznila, že to neudělala proto, aby se přiživila na jméně své sestry, ale aby rozptýlila fámy a spekulace. Bernice ve své knize píše o duševní nemoci jejich společné matky a zamýšlí se nad tím, jak stín těchto psychických problémů dopadá na obě sestry.

Starší sestře legendární Marilyn Monroe je nyní 101 let. Žije v Gainesville v Kalifornii se svou jedinou dcerou Monou a snaží se vyhýbat tisku.

Hlavní foto: google.com