Jeden obyvatel Havaje si domů přinesl malé mládě - zřejmě vypadlo z hnízda. Byl to začátek dlouhé cesty a úžasného přátelství, které se na pomezí dvou světů: ptáků a lidí, často nevyskytuje.

V roce 2019 našel obyvatel ostrova Kaua'i Dave v trávě malé mládě. Ptáček byl velmi malý - maximálně týden starý. Muž se snažil najít hnízdo nebo matku, ale marně. Dave vložil dítě do kapsy a odnesl ho domů své ženě Carol. V té době manželé ještě netušili, jak blízký a vzácný se jim malý lysý pták stane.

foto: google

Původně Carol plánovala mládě nakrmit a poté ho vypustit do volné přírody. Krmila stříkačkou a ohřívala ji pod lampou. Po několika měsících začalo mládě vydávat zpěvavé zvuky. Už nebyl lysý a bylo jasné, že v domě je samec vrabce jávského, protože samice tohoto druhu nezpívají.

Carol pojmenovala svého svěřence pan Snuggles, protože mládě rádo sedávalo v její podprsence a tulilo se k její teplé kůži.

Jak mládě rostlo, začalo se stýkat s ostatními ptáky - vrabci se neustále slétali ke krmítku na dvorku. Pan Snuggles si užíval pobyt se stádem, ale stále se vracel ke své lidské rodině.

Podle Carol jsou vrabci jávští velmi vázáni na ty, kdo je vychovávají - i když to nejsou ptáci tohoto druhu. Byl šťastný, že je v hejnu vrabců, ale přesto se necítil být jejich součástí a choval se, jako by Carol byla jeho matka.

Kromě toho se vrabec během svého pobytu v domě spřátelil s dalším domácím mazlíčkem, kočkou jménem Maurice. Překvapivě, i když se kočce pták příliš nelíbil, ani jednou na něj nezaútočila, ani se mu nepokusila jinak ublížit.

Postupem času začal pan Snuggles zůstávat s Carol a Davem pouze v noci a den trávil s ostatními ptáky. Pokaždé, když odletěl, měla o něj Carol strach - podle ní kuře příliš důvěřovalo lidem a mohlo se dostat do potíží. Sedával na ramenou cizích lidí, kteří byli kvůli tomu rozrušení nebo vyděšení, a létal k lidem domů. Čas od času dostávala Carol zprávy, ve kterých si stěžovala na svého "mazlíčka".

Žena musela změnit rozvrh vycházek pana Snugglese. Nyní byl s ní celý den, protože ho pouštěla ven až večer. Vrabec obvykle hnízdil na blízkém stromě s ostatními ptáky a podřimoval až do východu slunce, pak se za svítání vrátil ke Carol a probudil ji svým krásným zpěvem.

Carol a její pták jsou spolu už dva roky. Když Dave přivedl domů plešatou, slabou kočku, žena si ani nedokázala představit, jak se jejich přátelství vyvine. "Tehdy jsem ještě nevěděla, jaký z něj bude fešák. Netušil jsem, jak hluboké bude naše pouto a kolik lásky a radosti přinese." - Carol říká.

Rodina se nedávno přestěhovala do jiné části ostrova. Uvidíme, zda se pan Snuggles dokáže přizpůsobit životu na novém místě a zda najde novou rodinu mezi ptáky. Pokud se tak stane, Carol je vždy připravena ho pustit. Zatím jsou však spolu a nerozlučně - malé mládě a jeho lidská matka.

Hlavní foto: google.com