Nestačí mít dítě, musíte ještě vychovat slušného člověka, a to nikdy nebylo snadné. Zjistili jsme však, že některé techniky z doby kamenné jsou tak účinné, že se používají dodnes. Které?

Vývojové kreslení

foto: lemurov.net

Ve Francii byla nalezena jeskyně se stěnami pokrytými vzory, které vytvořily výhradně děti. Stěny byly pokryté blátem, po kterém děti přejížděly prsty - spolehlivá metoda rozvoje motoriky rukou, představivosti a předávání informací.

Kojence nosili s sebou, když vykonávali své každodenní povinnosti.

foto: lemurov.net

Za prvé, dochází ke kontaktu s matkou a dítě je klidné. Za druhé se neztratí a žádný dravec na něj nezaútočí. Za třetí, není třeba volit mezi péčí o dítě a domácími pracemi.

Společné hraní v různém věku

foto: lemurov.net

Děti nepotřebují nutně hračky, děti si dobře hrají mezi sebou. Pokud jsou na hřišti děti různého věku, učí se od sebe navzájem a rychleji se rozvíjejí.

Staří lidé jsou nejlepšími učiteli

foto: lemurov.net

Starší člověk nemusí pracovat s plným nasazením, ale má bohaté zkušenosti. Ideální kandidát na učitele dětí - předá jim moudrost, naučí je skutečným dovednostem a bude se o ně starat.

Láhev na krmení

foto: lemurov.net

Kojení závisí na mnoha faktorech a není vždy dostupné. Již před 5000 lety však lidé začali vyrábět mléčné pokrmy speciálně upravené pro děti. Svědčí o tom tvar a stopy mléčných výrobků uvnitř.

foto: lemurov.net

Utěšování celé rodiny

foto: lemurov.net

Dítě nedokáže říct, co ho trápí, proto je třeba vytvořit co nejpříjemnější prostředí, aby pláč byl pouze signálem něčeho důležitého a ne falešným poplachem. Rodiče se proto snažili dítě utěšit, aby se netrápilo zbytečně.

Dělejte to jako já

foto: lemurov.net

Nejlepší způsob, jak něco naučit, je jít příkladem. V pravém slova smyslu vezměte dítě za ruku a ovládejte ho tím, že mu ukážete pohyby. Většina práce lidí v době kamenné byla manuální, takže byla velmi důležitá.

Hlavní foto: lemurov.net