Dívka nebyla moc hezká - byla baculatá a neupravená. Pracovala jako uklízečka, i když se jí krásně říkalo - "kancelářská paní". A odpoledne si ve svém koutku uvařila instantní kávu a oběd sestávající ze sušenek. Nejedla zdravě ani dobře, ale bylo to levné. Šéf z nějakého důvodu přišel do jejího skladu a ona mu také nabídla kávu se sušenkami. Byla to prostá osoba, poctivá jako dítě.

A Igor Semenovič pil kávu, jedl sušenky. Žil ve zběsilém rytmu, neměl čas ani na jídlo. Seděl na železné židli u rozviklaného stolu. A o sušenkách řekl, že si je pamatuje z dětství - přesně takové sušenky! "Jubilee" - naprostá mňamka! Dědeček je vozil z Moskvy, v ústech se přímo rozplývaly. K dispozici byly také karamelky, čokoládové na povrchu a karamelové s náplní uvnitř. Velmi chutné! Čokoláda byla v dětství úplně jiná než dnes.

To řekl a odešel. O pár dní později se u nás zastavil znovu a požádal o kávu - přišel pozdě na schůzku a neměl čas čekat na kávu od sekretářky. Ať je tu instantní káva! A vyprávěl, jak v dětství rybařil.

Stála na pozemku. Byla tam malá řeka a on sloužil u námořnictva v Tichém oceánu. Samozřejmě šlo o jinou věc! Bylo tam hodně ryb! A ta dívka mu psala a psala dopisy a pak přestala - vdala se. Pochopitelně, pak služba trvala tři roky.... Tanya vše pozorně vyslechla. Někdy dokonce plakala, když Igor Semjonovič vyprávěl smutné věci. Nebo se smála, když vyprávěl veselé historky. A pili ten odporný nápoj v obrovských množstvích, aniž by si uvědomovali, jak je odporný. A jedli sušenky. A pak Igor Semenovič přinesl dort. Na Tanyině dortu se nesnažil šetřit, naopak, největší kousky z něj krájel plastovým nožem.

A stále vyprávěl příběhy. Vyprávěl příběhy... jak mu zemřel syn, jak ho opustila manželka, jak se v neklidných letech dostal do vězení a jak unikl..... Příběh je dlouhý. Brzy se vzali. A to je vše. Igor Semenovič je sice o dvacet let starší než Táňa - ale co na tom? Měl ji velmi rád pro její inteligenci a dobré srdce a také pro její krásu - Táňa se opravdu objevila.

Káva byla očividně dobrá. Nebo láska. Nebo příběhy Igora Semenoviče - rád vyprávěl o svém životě. Ano, jenže po celý jeho život ho nikdo neposlouchal. Pouze jeho rozkazy byly bezpodmínečně plněny. Takový je příběh strašného nápoje, který se ukázal být elixírem lásky. A o tom, že na světě je mnoho úspěšných, krásných a silných lidí, kteří si nemají s kým popovídat. Koho nikdo neslyší ani neposlouchá. A kdo naslouchá, jde přímo k jejich srdci, protože upřímnost a oddanost spojuje dobré lidi navždy. Igor Semenovič vše řekne i svému dítěti, které se brzy narodí a bude ho poslouchat.

A Tanya toho moc nenamluví. Večer si doma zpívají písničky, což je pro manžele absurdní činnost. Ale je to velmi příjemné, skoro jako pohádky z dětství....

Hlavní foto: zerkalo.cc