Stejně jako lidé mají i psi různé osobnosti a osudy. Berta byla vznešená. Velká, chundelatá fenka si vzala pod svá křídla několik drsných bratrů. Když se ve stanovený čas přiblížili ke dveřím dobrovolníka, Berta je nechala jíst jako první. Budeme vyprávět příběh přátelského psa, který měl nakonec štěstí.

Zima byla zvláštní, kousavé mrazy střídalo tání a někdy dokonce vůbec mrzlo. Berta, podle zbarvení ovčácký mestic s měkkou kudrnatou srstí a huňatým ocasem, čekala na svého dobrodince každý večer u vchodu. Zvířata bez domova nebyla na jejich panství vítána. Považovalo se za správnější vyhazovat jídlo do koše než krmit toulavé psy.

foto: lemurov.net

Berta byla velmi půvabná a navzdory svému impozantnímu vzhledu velmi laskavá. Při pohledu na dívku se rozjela a vrhla se do "mazlení". Byla připravena provádět milostná sezení celé hodiny. Plánem dobrovolníka bylo postupně umístit celou psí společnost, ale míst v útulku bylo málo a vždy obsazená. Dívka se zmohla jen na to, že Bertu krmila a hladila.

foto: lemurov.net

Vše se změnilo, když jednoho rána Berta hlasitým štěkotem oznámila dívce svůj příchod. Když vyšla ven s porcí pamlsků, srdce jí ztuhlo. Pes vypadal naprosto zuboženě. Mokrý kožich měla pokrytý sněhovými koulemi a ledem a stála po kotníky v ledové kaluži.

foto: lemurov.net

Dívka si uvědomila, že už nemůže nechat svého psa na ulici. Horečně hledala způsob, jak Bertu přesvědčit, aby vstoupila do klece, ze které ji ostatní vždycky vyháněli. Dobrovolnice neměla správný obojek a netušila, jak třicetikilového psa přesvědčit, aby ji následoval.

foto: lemurov.net

Berta rozptýlila své pochybnosti, pozorně sledovala svého dobrodince, jako by čekala, až ji konečně pozve na návštěvu. Stačilo ukázat na dveře, čokl spokojeně vklouzl dovnitř a klidně se posadil na koberec u dveří vytouženého bytu. Berta se velmi snažila potěšit dívčinu matku a bezchybně plnila jednoduchý povel "Dej pac". Za odměnu se pes dožadoval náklonnosti a slastně zavíral oči, když ho drbal za ušima.

foto: lemurov.net

Tentokrát Berta po miskách ani nesáhla. Osušili ji od sněhu a špíny a nechali ji sedět na pohovce přikrytou dekou. Unavená a naprosto šťastná fenka usnula a mazlila se s první hračkou svého života.

Hlavní foto: lemurov.net