Lucia vždycky žila pod diktátem svých nejbližších. Byla na to zvyklá a nebránila se, ani nepřemýšlela o tom, co by pro ni bylo nejlepší. Vždy byla poslušná. Přísní rodiče ji učili poslušnosti už od základní školy. Dívčina matka Anna nutila Lucii studovat na umělecké škole. Rodina předpokládala, že její láska k umění, natožpak točení se v těchto sférách, zvýší dceřiny šance prosadit se v životě.

Dívčini rodiče byli velmi obyčejní lidé, a tak vkládali do dospívání své krásné dcery velké naděje. Přitahovala poměrně velkou pozornost chlapců. Její jemná povaha z ní dělala záviděníhodnou partii.

Po maturitě bylo rozhodnuto, že se Lucia provdá. Ženicha jí také vybrali rodiče - byl to syn bohatého podnikatele Darka. Byl o sedm let starší než nevěsta, ale to nikomu nevadilo. Rozhodnutí dívčiných rodičů bylo spíše obchodním tahem než vztahem z lásky. Po svatbě se Luciiny nejniternější obavy nepotvrdily. Z jejího manžela se vyklubal milý a veselý muž. Svou mladou ženu rád bavil. Zpočátku se s ní všude objevoval a představoval ji všem svým přátelům a kolegům a předpovídali jí úspěšné manželství a zdravé děti. Rodina se přestěhovala do Darkova domu. On pracoval v otcově firmě a Lucja se starala o domácnost.

Když se na svou ženu podíval blíže, uvědomil si, že se vymyká jeho povaze, a přijal taktiku Luciiných rodičů. Začal svou ženu komandovat. Darek na Lucii často luskal prsty, ať už k tomu měl jakýkoli důvod. Pokud žádný důvod neměl, dokázal si nějaký vymyslet. Dívka si všechno nechala líbit a doufala, že až otěhotní, její manžel se změní - bude mírný a starostlivý. Ale muž se zlobil jen kvůli Luciině nešikovnosti. Někdy se vracel z práce dlouho po půlnoci, strašně opilý. Pak by z ničeho udělal aféru a těhotnou dívku vyděsil. Občas ji obvinil z nevěry, podezříval z nějakého randění, ale nikdy nepřekročil obvinění.

Po narození dítěte byl v rodině na krátkou dobu klid. Brzy si však Lucia začala všímat nových výstředností. Začala mít podezření, že ji manžel podvádí. A on se tím vůbec netajil. Když se o tom Lucia snažila mluvit, Darek se zase začal hádat a obviňoval ji, že ho špehuje. Začal jí říkat, že je nechutná, a obviňoval ji, že je ignorantka a že už svého manželství lituje. Lucia nevěděla, co má dělat dál. Pro něj bylo rozloučení s Lucií velkou úlevou.

Několik týdnů žila Lucia se svým manželem jako tikající bomba a nevěděla, kdy to skončí. A ejhle, jednoho večera se Darek vrátil z práce a nařídil jí, aby odešla z domu. Snažila se s ním promluvit, měla strach o sebe i o syna, ale pochopila, že její manžel je neoblomný. Darek jí řekl, že jim našel venkovský dům se vším komfortem.

Když Lucia uviděla dům, který Darek pro ni a jejího syna našel, zděsila se. Byla to stará opuštěná chalupa na venkově. Uvnitř byl sice nábytek, ale škvírami v oknech pronikal vítr, navíc vrzaly dveře a prkna. Muž vyložil jejich věci, rozloučil se se synem a odešel, aby na ně jednou provždy zapomněl, zatímco Lucie se synem se začali zabydlovat v novém domově.

Den po stěhování ji a chlapce pozvala starší sousedka Barbara k sobě domů. O samotě s touto laskavou ženou se Lucia neudržela a vyprávěla jí o všech svých strastech: o utlačujících rodičích, kteří ji teď nechtěli ani znát, o manželově krutosti, o jeho nevěře a o stěhování sem. Při druhém šálku čaje se bezdětná sousedka s Lucií také podělila o své starosti.

Od té doby spolu udržují vřelý, přátelský vztah. Basia nabídla pomoc a seděla s chlapcem, zatímco jeho matka byla v práci. Lucia si našla práci jako prodavačka v obchodě s potravinami na hlavní ulici ve vesnici. Ve volném čase dál kreslila a malovala krásné obrazy. Zdejší místa byla nádherná. Příroda ji nepřestávala udivovat. Lucia s sebou vždy nosila tužku a skicák, aby si nakreslila svůj oblíbený pohled na les nebo jezero.

Jednou ráno vstoupil do obchodu muž středního věku, všiml si skicáku na pultu a začal si prohlížet krajinu. Zeptal se, jestli ho Lucia vlastní. Petra skicy vážně zaujaly a řekl, že má docela talent. Byl dobře oblečený a působil zdvořile a přitažlivě. Hned bylo vidět, že je to kreativní člověk. Muž nabídl svou pomoc při vystavování jejích obrazů.

Po jejich prvním setkání začal Peter Lucii často navštěvovat. Scházeli se i po práci a hodně si povídali. Poprvé v životě Lucia našla někoho, s kým se nikdy nenudila. Hodně spolu mluvili o věcech vznešených a krásných, o věcech, o kterých usilovali a snili, o věcech, kterých chtěli ještě dosáhnout. Časem se z Petra a Lucie stali přátelé.

Jednoho dne se muži během pikniku na lesní mýtině udělalo špatně. Teprve tehdy dívka odhalila strašlivé tajemství. Ukázalo se, že Petr před rokem trpěl bolestmi hlavy a občas omdléval. Lékaři stanovili znepokojivou diagnózu - nádor. Lucia se divila, proč jí o tom neřekl dřív. Ten člověk prostě nechtěl mít slitování. Dívka ho ujistila, že je třeba vyzkoušet všechny způsoby léčby, i když neexistují žádné záruky. Lámalo jí to srdce, ale snažila se být silná, aby kamarádku podpořila. Petr se obával, že léčba je ztrátou času. Požádal, aby mu z aktovky vyndali složku. Lucia ji držela v rukou. Požádal ji, aby si pozorně přečetla všechny dokumenty v aktovce. Lucia nemohla uvěřit svým očím.

Ukázalo se, že je to závěť. Podle ní měl veškerý Petrův majetek připadnout Lucii a jejímu synovi. Měli zdědit dvoupatrový dům se zahradou a drahé auto. Dívka to odmítla. O bohatství nestála a o drahého člověka přijít nemohla. Pak se přátelé dohodli - Lucia podepíše závěť a Petr navzdory všemu souhlasí s operací.

Několik dní po operaci muž bojoval o život. Po práci, když nechala syna laskavé sousedce Basii, běžela Lucja do nemocnice, seděla u Piotrova lůžka a ronila hořké slzy. Nemohla ho ztratit. Byl tím nejlepším, co ji v životě potkalo. Někdy si dokonce myslela, že jí ho někdo nahoře schválně postavil do cesty, protože se k sobě dokonale hodili. Ale nedokázala mu to přiznat. Bez váhání by dala cokoli za to, aby se ten muž probudil.

Muž otevřel oči a uviděl Lucii. Ještě nebyl zcela při vědomí a okamžitě dívku požádal, aby se stala jeho ženou. Žena vyrazila vzlyk - lepší konec si nemohla vysnít. Jednoho dne, již jako manželé, se Lucia a Petr vydali do města, aby spolu strávili romantický večer v příjemné restauraci. Dívka s překvapením poznala číšníka v restauraci - byl to Darek, kterého milenka podvedla a on přišel o všechen majetek. Lucie předstírala, že ho nepoznává. Pro ni byl tento muž uzavřenou kapitolou. Darek Lucii poznal, ale neodvážil se k ní přiblížit. Darek svého syna neviděl mnoho let a nevěděl, že jeho bývalá žena se má stát matkou druhého dítěte, tentokrát s opravdovým mužem.

Hlavní foto: youtube