Viděla jsem článek, ve kterém se autor zamýšlel nad tím, proč starší lidé potřebují velký byt. Vždyť nepotřebují mnoho prostoru. Takže můžete prodat svůj velký byt, koupit si menší a zbylé peníze uložit na spořicí účet a cestovat.

Jsem starší žena a chci se podělit o svůj pohled na velký byt.

Za prvé nechápu, jak mohou lidé rozhodovat za ostatní, co je pro ně nejlepší? Za druhé, proč společnost předpokládá, že když je člověk starší, nemusí mít pohodlí?

Vzpomínám si na příběh syna mého kamaráda, který si přivedl domů manželku. Jeho matka souhlasila s tím, aby všichni žili pod jednou střechou. Nakonec se snacha rozhodla, že je naléhavě nutné prodat velký byt a koupit dům.

Samozřejmě nemohla nic dělat bez manželovy matky, a tak se rozhodla promluvit si s tchyní. Tchyně to považovala za dobrý nápad. Všichni společně se šli podívat na dům.

Byl to pěkný dům, ale tchyni přidělili malou místnost, která nebyla příliš osvětlená. Vybrali si velké, prostorné pokoje s dobrou rekonstrukcí.

Chtěla bych říct, že snacha té ženy byla špatný člověk, z nějakého důvodu nebrala v úvahu, že člověk v jakémkoli věku potřebuje pohodlí. A tak se rozhodla, že pro tchyni, které ještě opravdu není přes padesát, bude vhodný malý pokoj.

Snachu nenapadlo, že by matka jejího manžela nechtěla bydlet v malém pokoji. Tchyně nakonec s výměnou bytu za dům nesouhlasila.

Kamarádka si vše promyslela a rozhodla se, že raději bude bydlet ve svém třípokojovém bytě, kde se cítí být plnohodnotnou majitelkou. Navíc nebude muset bydlet v malém pokoji.

Také nechápu, proč lidé zapomínají, že starší lidé obvykle bydlí ve starých bytech, a ne v obrovských panelácích se třemi záchody.

Takové byty se nevyplatí prodávat, ani když investujete do rekonstrukce. Ukazuje se, že ani koupě lůžkového bytu nepokryje všechny náklady, takže z toho nic nebude. Nakonec zůstanete bez prostorného bytu a bez peněz.

Co dělat se všemi věcmi, které stály v třípokojovém bytě? Do jedné místnosti by se všechno nevešlo a vy byste museli svůj majetek buď někomu darovat, nebo vyhodit. Ani to nepřipadá v úvahu, to už je lepší zůstat ve svém třípokojovém bytě s výzdobou z dob komunismu.

Myslím, že v garsonce se dá jen těžko pohodlně bydlet, takže potřebujete ještě aspoň jednu místnost.

Starší lidé dříve nebo později odejdou. Byt zdědí vnoučata. Proto stojí za to se nad tímto tématem zamyslet, než někoho donutíte byt prodat.