Celé dětství jsem měla pocit, že jsem nechtěné dítě. Moje matka si mě vzala jen proto, že se mnou čekala dítě. O tři roky později se narodila Martina. Byla dlouho očekávaným, vytouženým dítětem. Celá rodina ji zbožňovala. Martina byla tvrdohlavé dítě, ale to rodiče rozesmálo.

Všechno jí bylo dovoleno. Když chtěla drahou hračku, tak prosím, byla přece nejmladší, říkali rodiče a za zbytek peněz mi kupovali panenku. Martina byla v popředí. Dělali s ní domácí úkoly, brali ji na hodiny navíc, obdivovali její modré oči.

Já jsem si musela poradit se životem sama. Hledala jsem si aktivity pro sebe. Přihlásila jsem se na extra hodiny šachů, které byly zdarma. Ve škole jsem byl vzorný žák. Studovala jsem a pracovala na částečný úvazek. To však bylo považováno za samozřejmost.

Z Martiny vyrostla krásná dívka. Obdivovali ji oba rodiče i všichni její blízcí. Díky rodičům vystudovala střední školu s vyznamenáním. Studovala na částečný úvazek.

Když mi bylo dvacet, uvědomila jsem si, že už mě nebaví být na druhém místě. Sbalila jsem si věci a přestěhovala se do jiného města. Nikdo mě nezastavil. Občas jsem zavolala rodičům. Můj život je nezajímal, pořád mluvili o úspěších Martiny.

Vdala jsem se, mám děti. Své syny miluji stejně. S manželem vedeme firmu. Moji rodiče zestárli. Můj táta měl mrtvici a ochrnul. Začala jsem rodičům finančně pomáhat. Martina žila s nimi. Bohužel se nevdala.

Říkala, že nemohla najít vhodného muže. Když jsem přijela domů, její matka si začala stěžovat, že jim nepomáhám. Řekla jsem, že Martina je také jejich dcera a měla by jim také pomáhat. Pohádaly jsme se.

Plakala jsem a vyprávěla manželovi o svém dětství. Celý svůj život věnovali Martině, tak ať jim teď pomůže ona. Koneckonců, stejně toho pro ně dělám moc. Každý měsíc jim posílám peníze, i když mně v dětství nepomáhali.

Od čtrnácti let pracuju - venčím psy, uklízím byty. Martina dostala to nejlepší ze všeho a já to, co rozdaly máminy kamarádky. Nepamatuji si jedinou novou věc, kterou by mi rodiče koupili osobně.

Už k nim nechci jezdit. Budu jim posílat peníze, ale nechci je vidět.

Hlavní foto: pls