Můj syn se oženil před třemi lety. Se snachou Evou máme docela dobrý vztah. Sice si neříkáme maminko nebo dcero, ale vycházíme spolu. Eva nedávno porodila chlapce Dominika. Prvních několik měsíců jsme se s tchýní střídaly a pomáhaly mladé mamince, zatímco se Eva zotavovala z císařského řezu.

Pak jsme začali chodit méně často, protože Eva řekla, že to zvládne sama, a my jsme mohli přijít, když jsme chtěli trávit čas s vnukem. Abych byla upřímná, chtěla bych pořád, ale příliš mnoho není dobré. Právě z těchto důvodů navštěvuji mladou rodinu několikrát týdně, plus odpolední procházky v parku.

Ráda bych vám o této nešťastné návštěvě vyprávěla. Zavolal mi syn a požádal mě, abych na tři nebo čtyři hodiny pohlídala vnuka, protože si s Evou museli něco zařídit. Souhlasila jsem a ve smluvený čas jsem za nimi přijela. Snacha nechala láhev s mlékem, řekla, kdy má dítě nakrmit a uspat, a pak syn se snachou odešli z bytu.

Dominik je klidné dítě, takže jsme byli na procházce, já si s ním hrála a pak jsem ohřála mléko, nakrmila vnuka a uspala ho. Chvíli jsem seděla a abych se nenudila, rozhodla jsem se uklidit koupelnu. Vana i sprchový kout nevypadaly nejlépe. Snacha zřejmě neměla čas uklízet nebo tomu nevěnovala pozornost. Ani mě nenapadlo jí to vyčítat, jen jsem jí chtěla pomoci.

Našla jsem všechny potřebné čisticí prostředky a zatímco vnuk spal, uvedla jsem celou koupelnu do dokonalého stavu - vyčistila jsem vanu, sprchový kout, umyvadlo, obklady a zrcadlo - vypadalo to perfektně!

Když se rodiče vrátili, Dominik ještě spal. Řekla jsem jim, že je všechno v pořádku, že dítě jedlo, vyměnila jsem mu plenu a že se brzy probudí..... Syn a snacha mi poděkovali a nabídli mi čaj a koláč. Šla jsem uvařit čaj a snacha si šla umýt ruce...

Nebylo možné si nevšimnout mé snahy. Rozložila jsem šálky a myslela jsem si, že Eva přijde a poděkuje mi, ale mýlila jsem se. Když snacha vešla do kuchyně, jen stěží zadržovala vztek.

- Co se stalo s koupelnou?

Byla jsem velmi překvapená, ale odpověděla jsem:

- Chtěla jsem vám pomoci, a tak jsem se rozhodla vyčistit...

- Chtěla bych vás požádat, abyste se nevměšovali do našich životů a záležitostí, v našem bytě není co řídit, když jsme pryč!

Snacha řekla ještě několik nepříjemných věcí. Syn se snažil situaci deeskalovat, ale příliš se mu to nedařilo. Vzdala jsem se čaje a odešla domů. Dodnes nevím, co jsem udělala špatně. Podívala jsem se do několika zásuvek, když jsem hledala čisticí prostředky?

Samozřejmě že teď už se v jejich bytě ničeho nedotknu, ale můj postoj k Evě se trochu změnil. Nebylo to moc příjemné...

Hlavní foto: planet