Mnoho zahrádkářů se alespoň jednou v životě setkalo s tím, že se při sklizni okurek objevily zakřivené plody. A jen málokdo ví, že na každou nerovnou, křivou a "hrbatou" okurku existuje jednoduchá odpověď.

1. ve tvaru "žárovky"

foto: novate.ru

Pokud se setkáte s plody ve tvaru "žárovky", znamená to, že je v půdě nedostatek draslíku. Abyste se této situaci vyhnuli a předešli jí, musíte použít speciální přípravek, konkrétně síran draselný, jak je doporučeno na obalu. Toto hnojivo se zpravidla aplikuje ke kořenům. Existuje také druhá možnost - extrakt z popela, který se aplikuje na listy.

Důležité! Nepoužívejte výtažek z popela jako kořenové hnojivo, protože by mohl poškodit kořeny a rostlinu.

foto: novate.ru

2. okurky ve tvaru zobáku

foto: novate.ru

Mnozí se pravděpodobně také setkali s ovocem, které vypadalo jako "zobák". Tato "mutace" znamená nedostatek dusíku. Odborníci doporučují používat jako hnojivo nálev z mulleinu (v poměru 1:10). Ptačí trus (v poměru 1:20) je také dobrým preventivním opatřením. Kromě toho můžete použít dusičnany nebo močovinu podle pokynů na obalu.

Důležité! Nezapomínejte, že všechna minerální hnojiva by se měla používat pouze v naléhavých případech, kdy potřebujete naléhavě napravit aktuální situaci. Proto je nepoužívejte nadměrně.

foto: novate.ru

3. okurky ve tvaru činek

foto: novate.ru

Objevují se také plody v podobě "činek", které indikují rozdíl teplot mezi dnem a nocí nebo zalévání příliš studenou vodou. Aby se současná situace napravila (a nikdy se neopakovala), je nutné zavlažovat teplou vodou s použitím roztoku dusíku o nízké koncentraci. Je také nutné vybudovat speciální dočasný úkryt před teplotními rozdíly.

foto: novate.ru

4. kroucené okurky

foto: novate.ru

Naopak zakřivené a zkroucené plody svědčí o nedostatku bóru. V tomto případě jsou vhodná všechna hnojiva a přípravky obsahující bor, včetně kyseliny borité. Všechny tyto přípravky by se zpravidla měly aplikovat jako listový roztok.

foto: novate.ru

Důležité! Je třeba také připomenout, že při pěstování okurek hraje hlavní roli správná a včasná zálivka. Při suché a nedostatečně vlhké půdě se do plodů nedostane potřebné množství užitečných a výživných látek. Jejich absence proto může vést k výše uvedeným důsledkům.

foto: novate.ru

Hlavní foto: novate.ru