Těžko dnes najdete člověka, který by neměl ten či onen gadget. Dokonce i důchodci ovládají chytré telefony nebo používají elektronické čtečky a děti si nedokážou představit život bez mobilních telefonů. Všechna tato zařízení máme neustále u sebe - doma, v práci, na dovolené. A telefony se již dávno proměnily z komunikačního nástroje v multimediální zábavní zařízení. Chytré telefony pomáhají při práci i studiu. Aktivní používání těchto zařízení však vede k jejich vybití.

Je bezpečné nechat nabíječku (napájecí adaptér) v zásuvce?

Podle odborníků není nic špatného na tom, že napájecí adaptér pracuje bez zátěže, zapojený do zásuvky. Výrobci předních světových značek mobilních zařízení zpočátku předpokládali, že tento scénář používání bude používat většina lidí, a proto věnovali náležitou pozornost otázkám bezpečnosti. Díky tomu můžete nabíječku vždy nechat v zásuvce a nic se jí nestane.

Musím nabíječku odpojit, abych ušetřil elektřinu?

O tom musíte rozhodnout sami. Připojený napájecí zdroj spotřebovává energii, i když jen málo. Samotná nabíječka tedy spotřebuje asi 5 wattů za den. Celkově spotřebuje 2-3 kW ročně. Je nepravděpodobné, že by se vaše účty za elektřinu výrazně zvýšily kvůli několika nabíječkám připojeným na různých místech vaší domácnosti. Stanou se však spotřebiteli elektřiny.

Může být nabíječka během bouřky ponechána v zásuvce?

Bouřky představují vážné riziko pro všechny elektrické spotřebiče v domácnosti, včetně nabíječek. Za špatného počasí je lepší je ze zásuvky vyjmout.

Mohu nechat nabíječku, která se zahřívá i bez zátěže v zásuvce?

Pokud je nabíječka připojena k vašemu smartphonu nebo tabletu a během provozu se zahřívá, není se čemu divit. Pokud však zařízení zůstává horké i po odpojení telefonu, je lepší jej odpojit. Je možné, že je nabíječka vadná nebo je nějaký problém v elektrické síti. To se stává v bytech, kde se nevěnoval dostatek času vytvoření bezpečné elektrické sítě, nebo ve venkovských oblastech. Neustále se zahřívající nabíječku je lepší co nejdříve vyměnit za novou, protože její další používání je spojeno s nepředvídatelnými následky.

Hlavní foto: yablyk.com