Zapomínat a odpouštět zášť je velmi užitečná dovednost. Ve zvěrokruhu je mnoho znamení, která se vyznačují dobrým charakterem. Existují však i znamení, pro která je zášť těžko stravitelná, a dokonce ji zveličují do obrovských rozměrů.

Štír

Nikoho nepřekvapí, že toto znamení je na prvním místě - sláva obratných mstitelů a mimořádně citlivých lidí je umístěna ve Štíru. Je však důležité pochopit, proč tomu tak je. Zástupci tohoto znamení mají zvýšený smysl pro spravedlnost, a to i vůči sobě samým. Štír je nejvíce pomstychtivé znamení. Při interakci s ostatními podvědomě zaznamenávají vše dobré i špatné, co jim druzí prokazují.

Laskavost, upřímnost a pohotovost reakcí si Štíři velmi cení a platí stejnou mincí. Jemná psychologie lidí narozených ve znamení Štíra jim zároveň umožňuje zachytit všechny nečisté myšlenky druhých. Cítí, že něco není v pořádku. Zástupci tohoto znamení reagují ostře, i když se situace zvenčí zdá být neškodná. Problémem je, že oni, zejména ženy Štíři, jsou také velmi podezřívaví a někdy vidí nebezpečí i tam, kde není. Proto byste u Štírů měli obzvlášť pečlivě volit slova.

Rak

Rak je od přírody velmi jemné a poněkud pasivní znamení. Jeho vnitřní svět je hluboký, Rak dobře cítí, co se kolem něj děje, někdy až příliš dobře. Stejně jako Štír dokáže předvídat nebezpečí, ale je také náchylný k chybám a dramatizaci. Odpor Raka je většinou pasivní.

Zástupce znamení Raka se může velmi snadno urazit - stačí, když vůči němu projevíte alespoň trochu chladu. Taková je jeho povaha - Rak miluje vřelost a srdečnost. Myšlenka bolestivé pomsty mu není blízká. Uražený Rak potřebuje čas, aby se z toho "dostal". Psychické rány se hojí dlouho jak u mužů, tak u žen - Raky si proto budou bolest pamatovat celý život. Ale odpor je zde pasivní. V hořkých chvílích se typický Rak může litovat a domnívat se, že svět je příliš agresivní.

Panna

Mysl Panny přesně zaznamenává všechny detaily existence. Je důležité, aby všemu dobře rozuměla a jednala prakticky. Kromě toho hvězdy obdařily toto znamení sklonem k perfekcionismu - opravdu chce, aby vše bylo tak akorát (v jejím pojetí). To platí i pro jednání druhých - Panna "ví", jak by se ostatní měli chovat. Panny se nebudou mstít, ale budou na zášť dlouho vzpomínat. Realita se však pravidelně neshoduje s našimi očekáváními a pro Pannu je porušení jejích plánů bolestivé.

Ne nadarmo je Panna v astrologii považována za téměř nejdráždivější znamení. Zášť zde není jednoznačně agresivní povahy. Po obdržení "rány" zvenčí se zástupci tohoto znamení, zejména ženy ve znamení Panny, dokáží "fixovat" na okamžik, kdy se vše pokazilo, v noci nespí a analyzují situaci. Zároveň bez bouře emocí. Stojí za zmínku, že Panna umí vyvodit správné závěry, takže se nebude zlobit na spravedlivou kritiku.

Býk

Na rozdíl od Raka a Štíra je nepravděpodobné, že by Býk přikládal "pohodě" nějaký význam. Toto znamení se zajímá o každodenní věci. Cení si klidu a obvykle má stabilní mentalitu. Není snadné vyvést zástupce tohoto znamení z rovnováhy - jsou poměrně trpěliví, zejména muži Býci. Toto znamení miluje pozemské statky, potrpí si na pohodlí, je rozumné, ale trochu pomalé - taková je jeho povaha.

Letmá kritika a drobné hádky ho nechávají lhostejným, ale pravidelné opakování takových incidentů přetaví Býkovu trpělivost a klidný Býk se k takové osobě hrozivě přiblíží "s vystrčenými rohy". Když kritika životního stylu Býka přetrvává, zástupce tohoto znamení přijme kategorické rozhodnutí. Je nepravděpodobné, že by se v jeho srdci zakořenila silná zášť, ale příčina neshody bude "zapsána" v jeho paměti jako silná překážka v pohodlí života.

Hlavní foto: volkovysk.by