Dříve mi věta typu "Přeji vám štěstí v osobním životě" připadala tak banální. Pak ale přišla dospělost a ukázalo se, že pokud toto štěstí chybí, nepřináší mnoho radosti ani úspěchy v práci, ani koníčky, ani plány do budoucna. Všechno se vymkne kontrole.

Přežijete i nedostatek peněz a uznání od šéfů. Ale s tím, že vás nemají rádi, že si vás nevybrali, že se o vás nestarají nebo že vás někdo zanedbává - s tím se žije těžko. Sebevědomí klesá na všech stranách současně.

A tady je to překvapivé: když mě muž miloval a bylo to oboustranné, brala jsem složité projekty s lehkostí a vydělávala trojnásobek svého obvyklého platu.

Ale všechny mé zásluhy, ať už jako člověka nebo jako profesionála, se rozplynou, když se na mě ten, koho nejvíce potřebuji, podívá lhostejným pohledem nebo se na mě nepodívá vůbec.

Tuto frustraci jsem samozřejmě překonal. Nebo snad čas léčí?

Rád bych sám formuloval rady pro ty, kteří mají něco podobného, ale rozhodl jsem se nechat rady zaznít z úst autoritativních osobností. Například starověký čínský filozof Lao-c'. Má mnoho moudrých výroků a my se od něj máme co učit.

O sebeúctě:

Pokud svůj úspěch měříte mírou chvály a odsouzení druhých, vaše úzkost bude nekonečná.

Obecně platí, že dívky nemohou být na nikom morálně závislé. Nemůžeme dovolit, aby muž manipuloval s naší náladou. Šla jsem do svého prázdného bytu, sama a nikým nepotřebná. Cestou jsem si koupila bonboniéru, abych si ulevila.

A pak jsem se naštvala, že jsem přibrala kvůli muži. Tak jsem si začal každý večer stahovat komedie a smát se. Kupoval jsem si knihy, které mě fascinovaly. Chodila jsem do obchodu a testovala parfémy. Dělal jsem všechno pro to, abych si dopřál radostné chvíle. Život nekončí u jednoho muže, že?

O vděčnosti osudu

Buďte spokojeni s tím, co máte, a užívejte si toho, co je. Když si uvědomíte, že vám nic nechybí, bude vám patřit celý svět.

Lao-c'

Myslíme si, že nám chybí muž k úplnému štěstí. Rozhlížíme se všemi směry a dokonce najdeme vhodného kandidáta. Oslovíme ho, ale on není na vztah připraven. Nebo ho naše krása neuchvacuje. Pak naše nálada klesne na nulu.

Moudrá rada však zní, abychom tuto situaci přijali jako nejlepší vývoj scénáře zvaného "život". Osud od nás člověka odvrátí - budiž. Kdo ví, třeba nám v budoucnu zlomí srdce. Nebo ten, který je nám určen, ještě nedosáhl bodu, kde se naše životní linie setkají.

Mějte trpělivost, i při sběru hrušek musíte počkat, až dozrají.

O lásce

Kdo bere - naplní své ruce. Kdo vrací - naplňuje své srdce.

Lao-c'

Zeptejte se sami sebe - odkud se ve vás bere tolik nevyužité energie, odkud pramení tak silná potřeba milovat a být milován?

Motýli v žaludku jsou samozřejmě úžasní. A nic se nevyrovná tomu, když se na vás muž dívá zamilovaným pohledem, mluví s obdivem nebo vás nosí v náručí.

Touha po lásce však vzniká tehdy, když je uvnitř člověka prázdno, které je třeba zaplnit. Proč je ve vašem životě tak málo pozitivních emocí? Proč vám je lidé nedávají? Proč nevytváříte vřelost, laskavost, něhu a péči o své blízké?

A ještě jednou o trpělivosti

Pokušení vzdát se bude obzvlášť silné těsně před vítězstvím.

Lao-c'

Nenechte se odradit, milé dívky. Pamatujte: noc je nejtemnější před úsvitem. Když padneš na dno zoufalství, tvůj život osvítí paprsek světla.

Možná, že v té chvíli už život vytváří vzor vašeho osudu a nasměruje vás k tomu správnému člověku, který vám ukáže, co je to pravá láska.

"Neexistují ženy, které by nebyly milovány. Jsou ženy, které ještě nepotkaly toho pravého." - napsal básník. Běžte do obchodu pro krásné šaty, dlouho očekávané setkání je za rohem!

Hlavní foto: google.com