Velmi časté rozdělení lidí podle typu denního tělesného rytmu (tzv. biologických hodin) na skřivany, kteří vstávají ráno a odpoledne, a sovy, které vstávají večer a v noci. Říká se, že existuje ještě třetí typ - holubi, říká se mu také přechodný. Lidé tohoto typu vstávají ráno o něco později než skřivani a chodí spát o něco dříve než sovy.

Příroda však myslela na všechno a rytmus našeho těla úzce souvisí s východem a západem slunce, což zase ovlivňuje náš spánkový rytmus. Jakmile se setmí, začne se stále více uvolňovat spánkový hormon melatonin a my jsme unavení. Zdá se, že je vše jasné, všichni bychom měli vstávat a chodit spát ve stejnou dobu. Vše je ale uspořádáno jinak, ovlivňují nás i jiné planety, které určují chod našich biologických hodin. Proto je přirozené, že každé znamení zvěrokruhu má svůj vlastní rytmus spánku a bdění.

Lev

Sova

Lev je ohnivé znamení a má ohromnou energii, která mu umožňuje pracovat. Je velmi vytrvalý a může být vzorem. Pokud je to naléhavě nutné, nepřestane pracovat, dokud mu nedojdou síly, a to i přes pozdní hodiny. Lev je velmi závislý člověk a má i mimopracovní aktivity, kterým se rád věnuje ve svém volném čase. Na to rozhodně není dost času. A noc je na co?

Panna

Sova

Panna je velmi organizovaný člověk. Pokud má její pracovní činnost začít brzy ráno, bez ohledu na to, zda se jí to líbí, nikdy nepřijde pozdě. Práce je pro ni posvátná. A ať je práce sebevíc, pracovitá Panna sebere všechny síly a bude pracovat dlouho do noci, ale udělá vše, co je naplánováno. To platí i pro domácí práce. Nedokončený úklid, neumyté nádobí, to vše jí brání usnout. Může si zorganizovat noční směnu, aby uklidila dům, i když tomu dává přednost, pak ji nikdo neruší.

Kozoroh

Sova

Kozoroh toho ke štěstí moc nepotřebuje. Dejte mu možnost pracovat. Téměř všechny jeho životní zájmy souvisejí s prací. Samozřejmě má také knihy, možná i počítačovou hru. Pokud se však pustí do nějakého projektu, je to pro něj tak vzrušující, že se nezastaví, dokud nenajde správné řešení. Je tak neúnavný, že si často ani nevšimne, kdy se blíží noc. V noci se mu lépe přemýšlí.

Vodnář

Sova

Den Vodnáře může trvat 48 hodin. Na jeden den má příliš mnoho nápadů, takže někdy musí strávit noc, aby stihl tvůrčí práci. Každý, kdo byl někdy zcela pohlcen podnikáním, pochopí, že se v danou chvíli prostě nemůžete zastavit. Stejně tak si Vodnář počíná při komunikaci s ostatními. Dokáže strávit noc filozofováním na jakékoli téma v kruhu lidí, kteří ho zajímají. Noc vnímá jako konvenci, která má přerušit zajímavou konverzaci.

Beran

Skřivánek

Zásadou Berana je být vždy a ve všem na prvním místě. Skřivan je rozhodně o něm. Proto rád vstává brzy ráno, aby mohl procházet všechny zpravodajské platformy a sledovat aktuální dění už od časných ranních hodin. Kromě toho toto znamení zvěrokruhu rádo začíná den svým vlastním tempem - a nepotřebuje stres. Proto je lepší nastavit si budík třeba o půl hodiny dříve, abyste měli časovou rezervu pro všechny nepředvídané situace.

Býk

Skřivánek

Pro Býka je spánek stejně jako jídlo velkým smyslovým požitkem. A další důležitou okolností je pro něj nutně útulné místo na spaní. Pouze pohodlný spánek mu může po náročném dni vrátit sílu. Umí pracovat.

Rak

Skřivánek

Citlivý a empatický Rak chce pro sebe a své blízké udělat hodně. Snaží se však vše stihnout ještě před setměním, protože večer mu dochází síly. Není zajímavé, jak toho stihne tolik za jeden den? A určitě potřebuje dlouhý spánek, aby se zotavil. Proto Rak raději chodí brzy spát. A vy byste ho neměli rušit. Nálada ospalého Raka se vám nebude líbit.

Střelec

Skřivánek

Zvídavý a optimistický Střelec se těší na každý nový den. Chce si užít vše, co mu život nabízí. Jeho motto by mohlo znít: Kdo dlouho spí, přichází v životě o mnoho zajímavého. Není divu, že Střelec vstává velmi brzy a především je schopen uběhnout před prací několik kilometrů, což je ranní cvičení. A spánek je pro Střelce velmi důležitý, takže se tímto způsobem dokáže vyrovnat s velkým pracovním zatížením.

Blíženci

Holub

Merkur, který vládne znamení Blíženců, představuje aktivní myšlení, výměnu a komunikaci. Nervový systém je s touto planetou propojen. Je tedy jasné, že aktivní Blíženci potřebují hodně času na obnovu energie. Mají však svou zvláštnost, dokážou se přizpůsobit práci v kteroukoli denní dobu, pokud to situace vyžaduje. Nahromaděná únava může negativně ovlivnit jejich nervový systém. Proto je pro ně lepší vyhnout se nedostatku spánku.

Váhy

Holub

Pro Váhy je spánek důležitý pro životní rovnováhu. Potřebují spát stejně dlouho, jako jsou přes den vzhůru. Kdykoli se naskytne příležitost, využijí ji Váhy ke spánku, v době oběda si rády krátce zdřímnou. Vahám vládne planeta Venuše, což znamená, že se těší ze vší krásy. Pro Váhy je potěšením hýčkat sebe a milovanou osobu snídaní do postele.

Štír

Holub

Štír se vždy snaží proniknout k podstatě věcí, proto se ho mnozí obávají. Někdy je spánek, ač to může znít podivně, jeho spojencem na cestě k většímu poznání, spánek je pro něj jako další úroveň života. Může být těžké to pochopit, ale sny mu mohou odhalit něco, co před ním den skryl. Štír má problémy s brzkým vstáváním, takže aby další den nezačal unavený, chodí spát dostatečně brzy.

Ryby

Holub

Každá příležitost k úniku z těžké reality je pro Fishes vítaná. Proto snílci tohoto znamení zvěrokruhu rádi spí nejen ve dne, ale i v noci. Spánek je pro ně odpočinkem od těžké reality. Žádné jiné znamení zvěrokruhu nepotřebuje tolik spánku (možná až 15 hodin!) jako Ryby. Vše, co se kolem nich děje, vnímají velmi intenzivně. Ryby se s těmito zážitky vyrovnávají hůře než ostatní. Je třeba mnohé zvážit a zefektivnit. Tento proces pokračuje během spánku intenzivním sněním. Kromě toho nejsou Ryby fyzicky tak odolné jako jiná znamení a jsou náchylnější k únavě, takže potřebují hodně času na zotavení.

Hlavní foto: google.com