Existuje několik druhů rysů: rys obecný, kanadský, pyrenejský a červený. Právě tato odrůda je snadno domestikovatelná. Rys červený se také nazývá rys. Od ostatních druhů se liší svou malou velikostí. Délka těla je 60-80 cm a hmotnost se pohybuje od 6 do 11 kg. Tato zvířata mají krátké tlapky, proto se jim někdy říká "jezevčíci skvrnití", mají také krátké ocasy.

Pokud si rysa červeného ochočíte v raném dětství, stane se z něj láskyplný domácí mazlíček, který se k lidem chová přátelsky. Životní prostředí rysa ostrovida je Kanada, Mexiko a Spojené státy. Zvířata se usazují nejen v lesích, ale také v pouštních oblastech a na okrajích měst.

O tom se mohou přesvědčit obyvatelé městečka North Granby v Connecticutu. Do oblasti se nedávno přistěhovala rodina. Nedaleko jejich domu se nachází les, takže manželé už nejsou překvapeni návštěvou veverek a létajících ptáků. Když však na jejich dvorek vběhla dvě rysí mláďata, majitele to trochu překvapilo.

Zdroj: youtube.com

Pak začala mláďata často přicházet na dvůr rodinného páru. Při jedné příležitosti hodila hospodyně mláďatům míč. Měli z něj velkou radost a začali si s ním hrát jako opravdová domácí koťata.

Hlavní foto: mimimeter.me