"Titanic" měl premiéru v roce 1997 a získal 11 "Oscarů" (tento rekord se podařilo zopakovat pouze dvěma filmům a žádný z nich ho nepřekonal) a držel titul nejvýdělečnějšího filmu v historii kinematografie po dobu 12 let, až do uvedení dalšího filmu stejného režiséra, "Avatara". "Titanic" také představil světu mladého Leonarda DiCapria, kterého tehdy téměř všichni buď milovali, nebo nenáviděli pro jeho laskavou mimiku, ale dnes ho téměř všichni považují za seriózního herce. Pokud vás zajímá, jak se vše natáčelo, podívejte se na fotografie z natáčení, které vám odhalí několik tajemství.

Neuvěřitelně obrovská loď

foto: leprechaun.land

"Titanic" byl natočen téměř bez použití počítačové grafiky. Skutečné modely lodí musely být "potopeny". Ne všechny však byly vyrobeny v přirozeném měřítku. V některých scénách byla natočena velmi malá loďka, jejíž velikost lze odhadnout porovnáním s postavami lidí na snímku.

Náročná práce kaskadérů

foto: leprechaun.land

Jednou z nejtěžších scén filmu je ta, kdy se ulomená záď vztyčí. Ten bylo možné natočit pouze na speciálním místě a celou konstrukci zvednout pomocí speciálních navijáků.

foto: leprechaun.land

V některých momentech se místo lidí používaly figuríny, ale byli kaskadéři, které nebylo snadné v této poloze zavěsit, a to ani zkušené. Tvůrci filmu později přiznali, že při natáčení této scény utrpěli zlomeniny nejméně tři lidé.

Ještě netančili a už byli unavení

foto: leprechaun.land

Natáčení bylo pro herce únavné, a tak jim nevadilo si mezi záběry sednout a odpočinout si. Dokonce i ve výzdobě výtahu.

Ale když přišel čas tance, začal tančit i režisér

foto: leprechaun.land

Cameron vstupuje do záběru poměrně často, protože pečlivě kontroluje proces natáčení. Nevypadá o nic méně vesele než herci, kteří nacvičují tanec.

To je drama!

foto: leprechaun.land

Ve filmu vypadá tato scéna velmi dramaticky - Jack má potíže vytáhnout Rose zpět na palubu, když málem spadne z velké výšky. Na place to však nevypadalo tak špatně. Nebyl vysoký a dole stála znuděná asistentka, připravená chytit herečku Kate Winsletovou, kdyby se něco pokazilo.

Vyšší společnost? Ne, nic o tom nevím

Kate Winslet nebyla o nic méně vtipná než její postava. My ostatní se vžijeme do role, abychom natočili vážnou scénu, a ona je jediná, kdo si dovolí bavit se grimasami.

Je chladno, takže ani nevypadáš jako ty

foto: leprechaun.land

Na tomto záběru, který zachycuje zkoušku jedné z nejslavnějších scén filmu, je všechno krásné. Nejprve "nafouknutý kus lodi", který předstírá, že je skutečný. Za druhé, počasí, kvůli kterému musela herečka nosit kabát, aby nezmrzla. Zatřetí to vůbec není Kate Winslet, ale její dublérka. Takové zkoušky s dalšími lidmi se pořádají tak, že se předem promyslí, z jakého úhlu se bude natáčet a v jakém osvětlení je to nejlepší.

Závěrečné pokyny

foto: leprechaun.land

Cameron osobně "vytvořil" scénu a téměř na milimetr přesně upravil úhel rukou a natočení hlav postav.

Moře po kolena

foto: leprechaun.land

Tedy ne po kolena, ale po pás. Ale to ještě není hluboké, že? Závěrečné scény filmu, kdy jsou Rose a Jack ve vodě, se natáčely v nádrži hluboké asi metr, takže herci ani tak neplavali, jako spíš lezli po kolenou po dně.

Musíme Camerona pochválit - se svými postavami byl neustále ve vodě. Pravda, na rozdíl od nich byl obvykle oblečen tepleji, v nepromokavých kalhotách a botách.

foto: leprechaun.land

Nyní vám připravíme mraženou "omrzlinu"

Na place se namočili všichni, dokonce i maskéři, kteří někdy museli upravovat make-up postav přímo ve vodě.

Horké koupele

Asi jste si už uvědomili, že James Cameron byl posedlý přesností? Aby dodal dění na realističnosti a autentičnosti emocím herců, rozhodl se, že veškeré natáčení potápějícího se Titaniku bude probíhat ve studené vodě oceánu. Aby herci neumrzli jako skutečné oběti ztroskotání, byly na place k dispozici vany s horkou vodou, které se čas od času zahřály. (Na snímku DiCaprio baví svou filmovou partnerku, když se zahřívá).

Všechny postavy navíc dostaly kombinézu, pod kterou měly nosit termoprádlo. DiCaprio takovým spodním prádlem nepohrdl, takže v některých scénách vypadá, jako by byl o něco tlustší. Winsletová, která se považuje za baculku, se obávala, jak bude na plátně vypadat, a tak se rozhodla pro oblek, protože se bála, že by jí bránil vžít se do role. Jako jediná byla dlouho ve studené vodě bez termoprádla. V důsledku toho herečka onemocněla zápalem plic.

Hlavní foto: leprechaun.land