Lidé, kteří se alespoň jednou v životě setkali s bezcitným člověkem, vědí, jak je to nepříjemné a bolestivé. Navíc k takovým setkáním obvykle dochází ve chvílích, kdy je od druhých nejvíce vyžadována laskavost a empatie.

Někdo zcela postrádá empatii a jednoduše nechápe pocity a duše druhých lidí, a proto si kolem svého vnitřního světa buduje obranu.

Vše od egoismu

Zástupci znamení zvěrokruhu Vodnář jsou velmi milí a příjemní lidé, s nimiž se komunikuje, to ví každý. Dobromyslný, vždy připravený si popovídat a dokonce poradit - jedním slovem dokonalý přítel.

To platí pouze do určité doby. Nejednou nastane situace, kdy se vám od něj dostane nejen aktivní pomoci, ale dokonce i empatie.

A ne proto, že se na vás zlobí nebo že jste mu něčím ublížili, to vůbec ne. V tu chvíli se prostě zabývá jen sám sebou.

Pro Vodnáře je jedinou hodnotou jeho vlastní já. Pokud musí někoho obětovat kvůli duševnímu a tělesnému pohodlí - pak to snadno udělá, aniž by myslel na cokoli vedlejšího.

Rozloučit se s milovanou osobou, uvrhnout přítele do potíží - nebude pro něj problém. Vodnář pro sebe udělá cokoli. Odchází, aniž by se ohlédl, bez sebemenších pochybností nebo výčitek svědomí. Také ano, je to milý člověk.

Můžeš mu to vyčítat a uzavřít s ním smlouvu, ale on zase zapomene na svůj slib, nedodrží slovo, neudrží tajemství. Neudělal to ze zlého úmyslu, udělal jen to, co musel udělat pro sebe. Jak se říká: nic osobního.

Pro lásku k dokonalosti

Známé perfekcionistky Panny k sobě nepřistupují jen s vysoko nasazenou laťkou. Podle nich by všichni kolem nich měli být stejní - vášniví fanatici pořádku, dokonale vzdělaní a široce rozhledění lidé.

Málokdo se proto může pochlubit tím, že splňuje požadavky Panny. A nebude o tom mlčet. Smířit se s nedokonalostmi světa - to vůbec není v její povaze.

Pokud je tedy Panna nešťastná, ostatní budou žít v atmosféře neustálého obviňování a naříkání. To se může týkat kohokoli - přátel, blízkých, spolupracovníků.

Nedostatek empatie a porozumění není chybou Panny, ale základem její povahy. Nechápe (a nechce chápat), že lidé se liší svými schopnostmi, možnostmi, úrovní vývoje a zdravotním stavem. Panna soudí podle sebe.

Povzbudivých slov se od Panny nikdy nedočkáte, spíše přísného pokárání v reakci na stížnost. Tak si v sobě udržují harmonii. Empatie je plýtvání zdroji duše, věří Panna, a nic s tím nelze dělat.

Lakomý rytíř.

Lakomý rytíř je Kozoroh. Vyniká mezi všemi nápisy. Vyznačuje se především vážným přístupem k životu.

Jiného tak zodpovědného a zásadového člověka v celém zodiakálním kruhu nenajdete. Má mnoho pozitivních vlastností: je inteligentní, chytrý, vytrvalý, čistý, cílevědomý.

V práci je obvykle vysoce ceněn. Snadno zaujímá manažerské pozice a v roli šéfa je moudrý a spravedlivý..... A naprosto bezcitný.

Nevyjde z cesty, aby pomohl svému bližnímu, aniž by podlehl impulsu. Veškeré jeho jednání je založeno na chladné vypočítavosti. Chraň Bůh, abyste byli Kozorohovi na překážku - zničí vás a ani si toho nevšimne. A pokud si toho všimne, bude mu to zcela jistě jedno.

Je skoupý na všechno - na peníze i na soucit. Nejdůležitější věcí v životě Kozoroha je jeho vlastní cíl, kterého dosahuje, jak nejlépe umí.

Hlavní foto: google.com