Většina lidí je zvyklá si myslet, že barva očí je prostě genetický jev, ale fyziognomie má na věc jiný názor. Oříškové, modré, šedé nebo zelené - zjistěte, co o vás vaše oči prozradí.

Už staří lidé považovali oči za zrcadlo duše. Dnes této části obličeje věnujeme nemenší pozornost, protože člověka často pochopíme nikoliv slovy, ale očima. Vědci navíc nedávno zjistili, že každý člověk má nejen neobvyklou sítnici, ale také duhovku očí, která určuje jejich barvu. Zda existuje skutečná souvislost mezi odstínem očí a charakterem člověka - co si o tom myslí fyziognomie, jsme zjišťovali s psycholožkou Olgou Romanivovou.

Světle modré oči

Lidé se světle modrýma očima jsou kreativní, emocionální, nestálí a náchylní k nestabilitě. Mají sklon nekontrolovaně si užívat života a propadat melancholii a depresím. Lidé se světle modrýma očima jsou také náchylní k podvádění, hysterii a výbuchům hněvu. Přes všechny své nedokonalosti však mají neocenitelný dar - přirozený šarm.

Šedé oči

Přestože na světě žije spousta šedých lidí, skutečně šedých, bez příměsí jiných odstínů, je tato barva očí poměrně vzácná. Pokud patříte do této malé skupiny, můžete si rozhodně gratulovat. Na vaší straně jsou - rozvaha, klid, trpělivost a tvrdá práce. Jste člověk, na kterého se můžete vždy spolehnout. Jste také věrní své rodině a zůstáváte věrní svému vyvolenému nebo vyvolené.

Zelené oči

Majitelé zelených očí jsou rozhodní v podnikání, upřímní ve vztazích a přitažliví pro opačné pohlaví. Jsou od přírody obdařeni charismatem a vždy jsou obklopeni věncem přátel. Lidé se zelenýma očima se vyznačují perfekcionismem. Jsou kreativní a mají vůdčí schopnosti.

Hnědé oči

Prvním znakem, který odlišuje hnědooké lidi, je jejich společenskost. Mají smysl pro humor a rádi se baví. Mají však i nevýhody: jsou impulzivní, nevyrovnaní, podráždění a mají tendenci urážet ostatní v záchvatech vzteku. Ve vztahu projevují bezohlednost, jsou často rozmarní, tvrdohlaví a málokdy se postaví na stranu partnera, takže je pro ně obtížné mu plně porozumět. Lidé s hnědýma očima se rychle zamilují, ale také rychle ztrácejí zájem o svého partnera.

Modré oči

Modré oči jsou velmi vzácné, ale přesto takoví lidé existují. Vyznačují se silným charakterem - vždy vědí, co chtějí, a snadno toho dosáhnou. Svým příbuzným se majitelé modrých očí někdy jeví jako neobvyklé povahy kvůli svému nekonvenčnímu myšlení, spontánnosti a sklonu k improvizaci. Díky tomu jsou modroocí lidé emocionální, smyslní a vůči ostatním poněkud arogantní.

Černé oči

Majitelé černých očí mají nejlepší vůdčí schopnosti. Tito lidé jsou zvyklí být středem pozornosti - jsou přitažliví, charismatičtí, bezstarostní a velmi milují život. Mezi negativními vlastnostmi vyniká sklon k podrážděnosti a dobrodružství, posedlost svými nápady a tvrdohlavost. Majitelé černých očí dosahují svých cílů za každou cenu - pokud se k něčemu odhodlají, nelze je zastavit.

Šedomodré oči

O majitelích šedomodrých očí lze žertem říci, že mají vyrovnanou severskou povahu. Působí dojmem chladné osobnosti; v každé situaci se snaží nejen zachovat si tvář, ale také mít vše pod kontrolou. Zdá se, že je nic nemůže rozčílit. Jsou rozhodní, jdou za svým cílem, jsou ochotni vše analyzovat a mají vůdčí schopnosti.

Šedozelené oči

Šedozelené oči přímo naznačují, že máte před sebou pragmatickou povahu, která stojí oběma nohama na zemi. Tito lidé vědí, jak si stanovit cíle a jak jich dosáhnout. Zároveň jsou poměrně citliví a emotivní a často se rozhodují nejen hlavou, ale i srdcem. Mají dobře vyvinutou intuici a empatii.

Hlavní foto: marieclaire