Módní průmysl se již dlouho snaží zbavit starých standardů. 90-60-90 už není zárukou úspěchu ve světě krásy a módy. Všechny velké značky dnes hledají modelky s netradičním vzhledem, jako jsou Ashley Graham, Winnie Harlow, Sierra Skye nebo Tamy Glauser. Dokazují, že představa o ženské kráse není neměnná.

Na počátku dvacátého století představil ilustrátor Charles Gibson v módě efektní ženskou osmičku díky svému superstrečovému korzetu. Vysoká dívka s královským držením těla, bujnými, neupravenými vlasy, jemným nosem a lhostejným výrazem byla považována za krásnou ženu.

foto: lemurov.net

O deset let později je nahradila malá prsa a úzké boky. Brzy však došlo k posunu od "miniaturního" vzhledu 20. let k honosnějšímu vzhledu 30. let.

Díky druhé světové válce se stala vojenská silueta (široká, hranatá a agresivní) běžnou záležitostí. Úhlovost byla na denním pořádku. V té době byla oblíbená hranatá ženská silueta s dlouhýma nohama.

V padesátých letech dosahuje ideální silueta rozměrů Jessicy Rabbit. Po uhlové éře čtyřicátých let minulého století se cenila především jemná smyslnost. V tomto desetiletí vznikla panenka Barbie, která vytvořila ideál s úzkým pasem a velkým poprsím.

Modelky jako Twiggy a Jean Shrimptonová ztělesňovaly nový ideál: panenky, štíhlé a miniaturní.

V 70. letech minulého století vládly amazonské supermodelky. Tyto vysoké ženy s dlouhýma nohama ztělesňovaly nový ideál ženskosti. Ikonou desetiletí byla Farrah Fawcettová.

V 80. letech 20. století přišla éra fitness s Jane Fondovou, která dala světu nový standard ženské krásy - atletickou siluetu.

Bizarní 90. léta přinesla éru lehce chlapeckých siluet, jejichž královnou byla Winona Ryder.

Milenialismus vrátil do módy sportovní siluety. Pryč jsou bledé, pomačkané pohledy a skelné oči 90. let. Svět vstoupil do éry jasně viditelných břišních svalů, velkých hýždí a opálení. Standardem krásy na začátku roku 2000 byla Natalia Vodianova, Coco Rocha.

O něco později se situace opět změnila a do módy se vrátily krásné siluety Kim Kardashian a Jennifer Lopez.

Dnes je v módě body positive. Nemusíte se honit za absurdní módou, zůstaňte věrní sami sobě: jedineční a sebevědomí ve své vlastní kráse.

Hlavní foto: lemurov.net