Šrí Šrí Ravi Šankar je indický guru, doktor filozofie a filologie a zakladatel mezinárodní organizace Umění žít.

V roce 1997 založil spolu s dalajlámou a dalšími lidmi mezinárodní organizaci "Umění žít", jejímž hlavním cílem je vyučovat lidským hodnotám a realizovat sociální projekty. V letech 2004 a 2006 byl Nobelovým výborem nominován na Nobelovu cenu míru. Je oficiálním konzultantem Světové zdravotnické organizace. V roce 2009 ho časopis Forbes India zařadil mezi sedm nejvlivnějších lidí v Indii.

Je autorem knih "Bůh má rád zábavu", "Bouchání na dveře" a "Tajemství vztahů". Hlavním poselstvím, které se autor snaží předat, je, že láska, moudrost a vnitřní harmonie vítězí nad nenávistí a utrpením.

Dokud se nenaučíte zacházet s vesly, nemá smysl měnit loď.

Čas od času se dostaneme do potíží. Víte, proč k nim dochází? Přicházejí vás učit, abyste si uvědomili, že máte tolik dobrých věcí. Život je díky tomu živější. Přijměte to.

Není třeba nikam spěchat. Ale musíte být tam, kde chcete být. Pokud se necítíte na svém místě, vstaňte a jděte tam, kam vás volá váš vnitřní hlas. Pamatujte, že abyste něco našli, není nutné někam jít. To je velmi krásný aspekt, klíčem je být neustále přítomen.

Nesnažte se ovládat lidi ani události. Neplánujte, nečekejte, nepřejte si, uvolněte se. Naučte se, jak si udělat přestávku, během které se nic neděje. Dovolte lidem, aby k vám přicházeli, a událostem, které se stanou. Stávají se z nějakého důvodu.

Dopřejte si svobodu být sami sebou a druhým svobodu být druhými. Pamatujte, že každý má svou vlastní cestu a své vlastní lekce. Pokud se jejich cesty protnou, je to skvělé, ale pokud se rozejdou, je to také dobré, protože všechno vždycky dopadne dobře.

Nesnažte se mít vše najednou. I když se zdá, že nic není - vždycky něco je, a to, co chybí, dá lhostejný přítel, bratr, sestra. Buďte ve všem umírnění.

Všechno a všechny přijímejte s úsměvem a láskou. Nikdy se však neloučte navždy, protože nic není definitivní. Řekněte: "Děkuji a nashledanou".

Buďte otevření lidem, vesmíru, Bohu - říkejte tomu, jak chcete. Věřte - vše ve vašem životě je uspořádáno tak, jak je to pro vás nejlepší. I když se zdá, že je to to nejhorší. Nikdy nevíte, kde najdete, kde ztratíte.

Abyste si mohli obléct čistou košili, musíte shodit tu starou. Je nemožné učit se novým věcem nebo provádět změny, pokud jsme omezeni rámcem starých dogmat a přesvědčení. Učiňte svou mysl tvárnou!

Pochopte, že vše se skládá z myšlenek, jen z myšlenek. Vaše ocenění krásy je myšlenka, váš odpor k ošklivým věcem je myšlenka. Vaše touha nebo odpor není nic jiného než myšlenka. Uvědomte si, že je to jen myšlenka, a budete svobodní. Nic jiného vás nebude ovládat, ale vy budete moci ovládat vše ve svém životě.

Pokud chcete něco na oplátku, nenazývejte to láskou.

Hlavní foto: leprechaun.land