George Bernard Shaw se dožil vysokého věku - bylo mu 94 let, když zemřel. Do posledního dne si zachoval pozitivní přístup, jasnou mysl a neustále žertoval.

Shaw je jediným světovým držitelem dvou prestižních ocenění najednou - Oscara za nejlepší scénář a Nobelovy ceny za literaturu. Dramatik nám zanechal citáty a aforismy o tom, co čeká lidi ve stáří.

Pokud máte v úmyslu prožít dlouhý život, budou se vám tyto informace hodit:

Nejhorší je ve stáří poslouchat rady vlastních dětí.

Zdá se mi, že pokud vám ve stáří radí vaše děti, pokud jim váš život není lhostejný, není to to nejhorší, co se vám může stát. Ve stáří si člověk uvědomí, že ať už jsou vztahy jakékoliv, nejdůležitější je, že jsou tu pro něj jeho blízcí. Nejhorší je lhostejnost.

Než si zvyknete, že o vás někdo mluví, už to přestane dělat.

V určitém životním období přestane člověku vadit kritika a názory ostatních lidí. Je to pravděpodobně proto, že přichází pochopení, že nemůžete nic změnit. Co se stalo, stalo se. Ani není možné zavděčit se všem. Každý žije tak, jak umí. Žádní svatí mezi námi nejsou. Každý dělá chyby.

Jedna z mála výhod stáří: pojišťovací agent už vám nevolá.

Tak je tomu pravděpodobně i v Irsku. V Rusku naopak staří lidé přitahují různé podvodníky. Ti berou zranitelným lidem důchody a majetek. Je pro mě těžké sledovat takové věci v televizi, je mi s nimi líto.

Jsem příliš starý na to, abych se o někoho zajímal - dokonce i o sebe.

Všiml jsem si, že čím je člověk starší, tím méně ho překvapuje, co se děje. Je to jako mít jakési brnění. Dá se to také přirovnat ke sledování stejného filmu stále dokola. Děj a herecké výkony se vám údajně líbí, ale víte, jak to skončí.

Když je vám padesát, už hodně chápete život, lidi a jejich jednání. Je jen málo věcí, které vás dokážou vyvést z míry.

Snažte se získat to, co máte rádi, jinak budete muset milovat to, co máte.

Jak kdysi poznamenal jeden moudrý muž, mládí, které si nic neodpustí, je odpuštěno všechno, ale stáří, které si všechno odpustí, není odpuštěno nic.

Zdá se mi, že s přibývajícím věkem se člověk stává shovívavějším k sobě i k chybám druhých, ale zároveň je neuvěřitelně náročný. Je to takový složitý vnitřní proces, když chcete být "dokonalí" a zároveň si uvědomujete, že nic z toho se nestane.

Jen blázen by slavil další narozeniny s vědomím, že se blíží smrt.

Slavíte své narozeniny? Už nějakou dobu raději slavím Nový rok a 8. březen, ale narozeniny se mi slavit nechce.

Mladí vládnou světu - až zestárnou.

Číňané mají skvělé přísloví: "Umění žít je zemřít mladý, ale co nejpozději".

Hlavní foto: podumay.info