Když se mě zeptáte, jestli se nebojím stáří, odpovím vám se smíchem: "Samozřejmě, že se bojím! Ve dvaceti jsem vypadala lépe než teď".

Ale to nemá se skutečným strachem nic společného. Viděla jsem dokument o psychologovi, ke kterému se přihlásily pětadvacetileté dívky, když si všimly první vrásky nebo šedivého vlasu. Tyto dívky se těmito myšlenkami tak trápily, že se považovaly za staré ženy a nechtěly randit, natož mít děti.

Zdálo se jim, že se zítra probudí a nebudou schopny ničeho. Mládí je pryč a cokoli za mládím není život. Jedná se o závažnou diagnózu, fobii, kterou je třeba léčit.

Všechny ostatní ženy si samozřejmě všímají, že jim čas bere mládí, ale nepanikaří.

Jak se říká, všechno má svůj čas. Je období, kdy posloucháte komplimenty od mužů, a pak období, kdy vaše vlastní děti a vnoučata mluví o tom, jak dobře vaříte. Nemůžete to srovnávat.

Pro ženu je velmi důležité, aby dokázala plynule přecházet z jednoho stavu do druhého. Ze snoubenky na manželku, z manželky na matku, z matky na babičku.

Pokud tento přechod nezvládnete a stane se z vás 55letá stará panna, kterou si nikdo nechce vzít, vaše psychika tím opravdu utrpí. Žena chodí k nejlepším plastickým chirurgům, utrácí spoustu peněz za oblečení, její soukromý život se nevyvíjí dobře a její odraz v zrcadle je děsivý.

"Na stará kolena se nebudu dívat do zrcadla." - říká italská herečka Monica Bellucci. "Budu obdivovat krásu svých dětí."

Pak jsou tu ti, kteří se dívají ještě dál do budoucnosti, o několik desetiletí.

Meryl Streepová, které je nyní 72 let, v jednom rozhovoru říká, že mnoho jejích vrstevníků je již po smrti. Ona je však šťastná, že žije - a to je jediné, na čem záleží.

Její slova potvrzuje i osmdesátiletá Barbra Streisandová:

"Představa, že se blíží čtyřicítka, padesátka, šedesátka (u každého je to jiné) - z toho mají lidé deprese. Co na tom záleží, kolik je vám let?

Ráno se probudíte - to je to nejdůležitější. Měli byste děkovat Bohu za každý nový den. Když se bojíte svých narozenin, proč vůbec žít?"

Hlavní foto: tayni-mirozdaniya