Jak se přátelé staví do cesty "nalezení balzámu v sobě".

Předpokládá se, že pokud člověk zůstane ve stáří sám, může mít poměrně těžkou povahu. Mudrc Omar Chajjám si však myslel něco jiného. Přátelství ve stáří pro něj nemělo žádnou hodnotu. Navíc trval na tom, že čím méně přátel zůstane, tím lépe.

Vybrali jsme 4 básně Omara Chajjáma o tom, proč je mít ve stáří mnoho přátel nezdravé a krátkozraké.

Přátelé stojí v cestě poznání sebe sama

V lidské povaze je soudit a poučovat. Každý k tomu má své důvody a kritika člověku ne vždy prospívá. Ve stáří navíc nežádoucí rady znehodnocují vlastní životní zkušenosti a brání člověku ve vlastním rozhodování. Blízcí se tak staví do cesty tomu, aby člověk šel vlastní cestou a objevoval sám sebe.

"Uvědomil jsem si: samota je lepší než přátelé,

Nevidět v lidech ani dobré, ani špatné,

abych se dostal k vlastní duši, -

Být mezi přísnými soudci lidí."

Podle Chajjáma vede sebepoznání ke štěstí. Odpovědnost za něj nese jednotlivec. Moderní psychologové s mudrcem, který žil téměř před tisíci lety, souhlasí.

"Druhý člověk vedle vás štěstí nepřinese, je to jen průvodce, společník, učitel. Jde o to, že jen člověk sám se může učinit šťastným tím, že pozná sám sebe a svůj vnitřní svět," - říká psycholožka Larisa Nagatská.

Přátelé zrazují pro svůj vlastní prospěch

Mnoho lidí je ochotno zradit pro svůj vlastní prospěch. Rozdíl mezi skutečným přítelem a nepřítelem může být někdy obtížné rozeznat i pro ty nejbystřejší z nás. Podvést lze i starší lidi, kteří jsou moudří a zkušení.

"V dnešní době máš méně přátel, prosťáčku,

Buď skoupý na vyznání, neposlouchej lichotivé lži.

Ale dívej se moudře, neboť hned uvidíš:

Muž, kterému jsi věřil, je tvůj zrádce, tvůj nepřítel!"

Ve stáří je lidská duše ještě citlivější a zradu vnímá jako fyzickou bolest.

"Když tě někdo zradí, je to, jako by ti zlomil ruce. Můžete odpustit, ale nikdy nebudete moci obejmout," poznamenal spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj.

Přátelé nemají tajemství

Jak už to tak bývá, tajemství jiných lidí nejsou tak důležitá. Sdělují se druhým bez jakéhokoli svědomí - tohoto hříchu se dopouští téměř každý. Je tedy nerozumné očekávat něco jiného i od blízkých přátel. Zvláště když je na obzoru zisk, člověk si najde milion záminek, aby mohl zradit.

"Nevolej k příteli ani k nebi.

o pomoc. Hledej balzám v sobě.

Buď odvážný. Toužte volat k příteli,

přežij své neštěstí sám."

Mudrc věří, že člověku je vždy dáno jen to, co může sám unést. Málokdy k životu někoho potřebuje. Ve stáří se musí naučit, jak přežít všechna protivenství a nechat si svá tajemství pro sebe.

"Tři lidé mohou udržet tajemství, pokud jsou dva z nich mrtví," - Benjamin Franklin poznamenal.

Přátelé lžou a lichotí

S přibývajícím věkem jsou lidé někdy důvěřivější a pouhé lichotky zaměňují za zvláštní zacházení. Myslí si, že nejlepší přátelé nejsou schopni podvádět. Pokud se však na někoho blízkého podíváte střízlivým pohledem, zjistíte, že i on nebo ona alespoň jednou zalhali nebo zalichotili.

"V dnešní době lidem příliš nevěřte,

V dnešní době je lepší mít od lidí odstup.

Otevřete oči své duše těm, kteří jsou vám nejbližší, -.

S hrůzou uvidíte, že jsou to vaši nepřátelé."

Vždyť naši blízcí jsou jen lidé, zdaleka ne dokonalí. Pokud na ně "otevřete oči", možná uvidíte podlost, sobectví a zvyk pochlebovat.

Napoleon Bonaparte řekl:

"Kdo umí lichotit, umí také očerňovat".

Samozřejmě ne každý chce souhlasit s kategorickými soudy Omara Chajjáma o lidech. Ale tento přístup je prověřený časem a rozhodně stojí za to ho vzít na vědomí. A zvyk udržovat si bezpečný odstup může být užitečný zejména pro starší lidi.

Hlavní foto: femmie