"Za dobrotu se odvděčte hned, za způsobenou škodu si ji nechte na později."

"Pokud ti někdo ublížil, neměl by ses mstít - počkej".

"Lidské emoce jsou přátelé, pokud jim dokážeš naslouchat. První emoce, která se v člověku objeví, pokud ho někdo urazil nebo mu ublížil, je hněv. Je to první rádce, a pokud okamžitě poslechnete, co tato emoce říká, skončí to špatně. Abyste pochopili, jak se skutečně cítíte, musíte naslouchat dalším emocím - dalším rádcům. Udělat to je snadné - stačí počkat. Hněv je bouře, která určitě přejde. Podráždění a nelibost mohou následovat. Naslouchejte jim, ale nic nedělejte."

"Musíte přečkat bouři, abyste se mohli zbavit negativních emocí: možná až bouře přejde, uleví se vám. Pokud se tak nestane a vy se stále budete chtít mstít, bude to promyšlené - není to žádná ostuda. Nepotlačujte negativní emoce, ať už jsou jakékoliv: strach, úzkost, hněv - chcete se jich co nejdříve zbavit a přejít k činu, ale pokud chcete dosáhnout skutečné moudrosti a podobně jako Temida, bohyně spravedlnosti, učinit správné rozhodnutí, musíte naslouchat všem svým emocím - takové rozhodnutí vás ušetří mnoha potíží."

"Zamyslete se nad tím, jak těžké je změnit sebe, a uvědomíte si, jak těžké je změnit ostatní," říká.

"Na cestě každého člověka jsou ti, se kterými se cítíte dobře a příjemně - ti, u kterých nemusíte přemýšlet, co říct - ti, kteří vás dokáží pochopit. A naopak, jsou i tací, s nimiž se bez ohledu na to, jak moc přemýšlíte o tom, co říct, budete cítit nepříjemně. Nepřemýšlejte o tom, jak změnit lidi, s nimiž je vám nepříjemně, s nimiž je vám nepříjemně: přemýšlejte o tom, jak těžké je změnit sebe, a uvědomíte si, že změnit druhé je nemožné. Moudrý člověk přichází pouze k člověku, který je připraven a ochoten se změnit - nikdy se nesnaží změnit člověka samotného, nikdy se nesnaží vzbudit v něm touhu po změně - to je jeho vlastní úkol."

"Nesnažte se změnit blízkou osobu nebo člena rodiny. Někdy je nejlepším řešením umožnit této osobě, aby se změnila sama: někdy to vyžaduje ustoupit. Přestat komunikovat s někým, koho nemáte rádi, není projevem slabosti - je to projev moudrosti pro sebe i pro druhého člověka. Nikdy se nevěnujte tomu, abyste měnili druhé nebo jim dávali rady - člověk je schopen změnit pouze sám sebe. Někdy jste to vy, kdo potřebuje, aby se člověk změnil, ale on nechce, abyste se změnili vy: odejít znamená propustit dva lidi najednou, a to je moudrost, která přichází až s věkem: mládí promarníme s lidmi, se kterými si nerozumíme, ale stáří musíme prožít jen s těmi, kteří jsou nám nejbližší."

"Pokud vás někdo kritizuje, kritizuje především sám sebe."

"Ten, kdo nejhlasitěji mluví o morálce, ji obvykle sám nedodržuje. Ten, kdo se snaží odhalovat to, co je špatné na druhých, je tím sám pohlcen. Lidé jsou komplikovaní: mají zároveň nejsilnější rozum ze všech a nejsilnější emoce, které ho někdy zastíní. Pokud o vás někdo mluví špatně, neznamená to, že je něco špatně s vámi: pravděpodobnější je, že je něco špatně s tím, kdo to říká. Silní lidé si uvědomují své slabiny a nebojí se druhých lidí. Slabí lidé naopak sílu druhých neuznávají - hledají slabiny, které sami mají, aby mohli očernit druhé."

"Silný člověk nikdy nebude poukazovat na slabiny druhého člověka - pomůže mu najít jeho sílu a najde v něm spojence, ne nepřítele. Každý, kdo hodí kamenem po někom jiném, jím nutně zasáhne sám sebe. Nepřijímejte kritiku: pokud jste kritizováni, znamená to, že jste považováni za silného člověka. Olympijský vítěz nikdy nekritizuje ty, které porazil, ale každý, kdo s ním prohrál, kritizuje olympijského vítěze a přisuzuje mu štěstí nebo se snaží vítěze znevážit. Touha kritizovat je znamením, že byste se místo kritizování měli stát silnějšími. Pamatuj na to, když tě někdo kritizuje a když chceš sám dělat totéž: na kritiku je třeba odpovídat moudře, špínu může smýt jen čistá voda."

Hlavní foto: google