Každý rok pěstujeme rostliny a věnujeme tomu spoustu času a úsilí. Zdá se, že vše jde podle plánu a je pod přísnou kontrolou.

Situace se však zcela změní, když se na pozemku objeví škůdci. Tito malí tvorové mohou zahradníkovi způsobit spoustu problémů a dokonce ho připravit o dlouho očekávanou úrodu.

Aby se slimáci, plži a mšice nerozšířili na všechny záhony, je důležité rostliny pravidelně kontrolovat, a pokud se objeví "nepřátelé", je třeba rychle podniknout kroky k jejich likvidaci.

Preventivně používám obyčejnou hořčici v prášku, která je k dostání v každém supermarketu. Stojí to málo a má to obrovské výhody.

Hořčice je navíc zcela přírodní produkt, což znamená, že neškodí ani sazenicím, ani lidem.

S čím může pomoci

Hořčice dobře působí proti mnoha škůdcům, kterých jsem se díky její pomoci zbavil:

  • hlemýždi,
  • slimáky a hlemýždě,
  • housenky,
  • mšice

Jak používat hořčičný prášek

Hořčici používám dvěma způsoby - v suché formě a jako nálev.

K hubení housenek, slimáků a plžů na zelí a bobulovinách sypu mezi řádky hořčičný prášek. Naposledy jsem do něj přidala červenou papriku - tato pálivá směs okamžitě vyhnala všechny nezvané "hosty".

Proti mšicím a housenkám ošetřuji rostliny listovou infuzí hořčice. Pro přípravu nasypte 100 g suché hořčice do kbelíku s vodou, nechte roztok 2 dny odstát a poté jej zřeďte vodou v poměru 1:1, pro lepší přilnavost přidejte trochu tekutého mýdla. Infuze je hotová a lze ji použít podle účelu - postříkám s ní okurky a angrešt, a pokud máte na pozemku další bobulové keře, bude tento postup užitečný i pro ně.

Zakoupením několika balíčků hořčičného prášku můžete spolehlivě ochránit svou zahradu před škůdci - slimáci, plži, mšice a housenky už vašim sazenicím neublíží!

Hlavní foto: google.com