Velmi často vyhazujeme vaječné skořápky, aniž bychom věděli, že mohou být velmi užitečné v našem každodenním životě. Podívejme se na některé neobvyklé způsoby použití mušlí, které já a moje rodina úspěšně používáme již mnoho let.

Způsob, jak se vypořádat se škůdci květin

Nejprve je třeba vaječné skořápky zbavit zbytků bílkovin a vysušit je na teplém místě. Uložte je do krabice nebo koše. Pak je třeba skořápky rozdrtit (mixérem, mlýnkem na maso, válečkem na těsto) a vzniklý prášek nasypat na zem kolem rostlin. Navrch nasypeme další vrstvu zeminy. Vaše oblíbené květiny budou v bezpečí a paraziti se k nim nedostanou. Zejména kurkuma nemá takové hody ráda.

Stejně můžete postupovat i u domácích rostlin v květináčích. Prášek ze skořápek je také bohatým hnojivem pro půdu, protože obsahuje vápník a další minerály.

Prací prostředek

Rozdrcené skořápky jsou výborné na mytí nádobí. Stačí smíchat prášek na skořápky s běžným pracím prostředkem. Tato metoda vám umožní umýt i ty nejšpinavější hrnce a pánve.

Chcete-li umýt láhve, konvici nebo termosku, musíte rozbít skořápku a vložit ji do samotné nádoby. Můžete přidat mýdlo nebo gel na mytí nádobí. Poté lahvičku dobře protřepejte nebo ji vyčistěte kartáčkem. Zbavíte se tak dehtu a nepříjemného vodního kamene.

Při mytí nádobí je možné vůbec nepoužívat gely a různé mycí prostředky. Mytí nádobí tak bude přirozenější a nijak nepoškodí naše tělo.

Prací prostředek a bělicí prostředek

Málokdo ví, že vaječné skořápky mohou bělit světlé látky. Za tímto účelem je rozdrťte na prášek, vložte do malého sáčku (látkového) a při praní vložte do pračky. Umyjte se obvyklým způsobem pomocí svého oblíbeného prášku nebo gelu. Po použití této metody bude tkanina (oděv nebo lůžkoviny) znatelně světlejší.

Lék na pálení žáhy

Moje babička používá vaječné skořápky, aby se zbavila pálení žáhy a pocitu těžkosti v žaludku. Jednoduše rozmíchá 2-3 lžičky prášku ve sklenici mléka a směs vypije. Sama jsem to nezkoušela, ale moje babička říká, že pálení žáhy a pocit těžkosti v žaludku velmi rychle přechází.

To všechno jsou mé způsoby použití vaječných skořápek. Rozhodněte se sami, zda je máte používat. Někdy samozřejmě není třeba ztrácet čas mytím a drcením skořápek, ale tyto metody stojí za to. Ukázalo se, že jsou přirozenější a levnější. To, co považujeme za odpad, nám někdy může hodně pomoci.

Hlavní foto: vilkin.pro