Vzpomínáte si, jak jsme dříve s příchodem chladného počasí museli okna zalepovat papírovými páskami a spáry utěsňovat pěnovou gumou? Naštěstí se tato nepříjemná povinnost může stát minulostí díky instalaci plastových oken.

Často se však stává, že montážní firmy při své práci zapomenou informovat šťastné majitele nových oken o dvou důležitých věcech.

foto: kakao.im

1 Všechny pohyblivé části je nutné pravidelně mazat olejem. Postup je třeba opakovat 1-2krát ročně za použití běžného motorového oleje.

2. Při změně ročních období je třeba okna přepnout do letního a zimního režimu.

Jak seřídit plastová okna?

Téměř všechna moderní okna lze seřídit. Chcete-li zkontrolovat, zda je kování přepnuto do jiného režimu, stačí se podívat na speciální excentry (kolíky) umístěné na boční ploše křídla.

foto: kakao.im

Kování se překládá pomocí speciálních excentrů (čepů) umístěných na boku křídla. Pokud mají excentry otvory pro imbusový klíč, ozubené kolo, šroubovák nebo mají excentry oválný tvar, je u tohoto typu kování pravděpodobné, že lze přepínat na letní nebo zimní režim. Před instalací okenního systému je však lepší ujasnit si možnost přepínání.

Chcete-li přepnout režim okna, jednoduše otočte všechny kolíky na křídle (čím větší velikost okna, tím větší počet kolíků) do požadované polohy pomocí příslušného nástroje.

Pokud je křídlo neustále v zimním režimu, dochází k dalšímu namáhání těsnicí gumy a jejímu rychlejšímu opotřebení. Režim okna můžete snadno zkontrolovat sami. Stiskněte oknem obyčejný papír: pokud jej lze snadno odstranit, okno je v letním režimu.

Hlavní foto: kakao.im