Jak ukazují výzkumy, v místnosti, kde lidé tráví hodně času, by měly být alespoň tři rostliny v květináčích. Při výběru pokojových rostlin byste se měli zaměřit nejen na vizuální stránku, ale také na jejich užitečnost. Rostliny oceníte zejména v městských bytech, protože je prokázáno, že květináč účinně čistí vzduch v bytě od nejmenšího prachu, bakterií a toxinů.

Na druhou stranu rostliny v květináčích obohacují vzduch kyslíkem, nasycují ho užitečnými fytoncidy a také vůněmi. Je také dobré vědět, že existují pokojové rostliny, které přinesou více užitku v kuchyni, kde je dusno, přílišná vlhkost a také výpary.

Mezi květináči jsou i takové, které zlepšují atmosféru v kanceláři. Ve skutečnosti odstraňují negativní účinky elektromagnetického záření vyzařovaného televizí, počítačem nebo skenerem. V ložnici se vyplatí pěstovat také hrnkové rostliny.

Zde jsou čtyři hrnkové rostliny, které se hodí do každé ložnice:

1. Zelenec.

foto: umbrella.green

Tato hrnková rostlina má blahodárný vliv na kvalitu vzduchu v místnosti. Pokud je v bytě umístěno několik takových květináčů, stačí, aby se formaldehyd uvolňovaný izolačními materiály do nich vsákl. A pokud na dno hrnce umístíte kousek uhlí, migrační očistné vlastnosti byliny se několikanásobně zvýší. Tyto hrnkové květiny také velmi účinně ničí patogenní viry a bakterie. Mimochodem, není náhodou, že bylina je zřídka napadána škůdci.

2. Fíkovník.

foto: umbrella.green

Fíkus má schopnost potlačovat růst virů a bakterií. Tato hrnková rostlina účinně odstraňuje toxiny z ovzduší, proto je pro ni vhodné místo v kuchyni nebo v místnosti, jejíž okna směřují přímo na silnici nebo do průmyslové oblasti. Fíkus má lesklé listy, které jsou ideální do kuchyně, protože na nich zůstává prach. Dají se pohodlně umýt a otřít. Fíkus je účinný květináč, který pomáhá zvlhčovat vzduch a nasycovat ho kyslíkem. Rostlina preferuje světlé místo (ale ne přímé sluneční světlo). Rostlina by se měla zalévat mírně. Při silném zalévání může fíkus na podzim a v zimě ztratit zdravé listy. Zkušení pěstitelé květin proto radí, aby se listy během zimy postřikovaly vodou a aby se zálivka omezila.

3. Pelargonie.

foto: umbrella.green

Ložnice je vhodným místem pro tuto rostlinu v květináči. Výpary vycházející z listů pelargonie mají uklidňující účinek, zlepšují náladu a zmírňují nervové napětí a pocity úzkosti. Vylučují také těkavé látky, které ničí nebo potlačují růst stafylokoků a streptokoků. Pelargonie ionizuje a dezinfikuje vzduch a také odpuzuje mouchy, takže je ideální do kuchyně. Kromě toho se pelargonie vyznačuje schopností absorbovat vlhkost z prostředí. Tato květináčová rostlina čistí a osvěžuje vzduch. Rostlina je nenáročná na péči a poměrně snadno se množí. Pelargonie je světlomilná rostlina, proto je vhodné umístit ji na okenní parapet na slunnou stranu. V létě je třeba květináč pravidelně a vydatně zalévat. Pelargonie patří do kategorie rostlin poměrně odolných vůči chorobám a škůdcům.

4. Aloe vera.

foto: umbrella.green

Aloe vera v noci produkuje kyslík a také pohlcuje oxid uhličitý, takže je jedním z nejcennějších druhů pro ložnici. Hrnec také odstraňuje xyleny a formaldehyd. Kromě toho má aloe vera hojivé účinky. Obklady z aloe vera lze použít na většinu ran. Obklady se doporučují zejména u obtížně se hojících ran. Šťáva z listů aloe vera se používá při bolestech hlavy a působí jako imunitní stimulant při nachlazení.

Hlavní foto: google.com