Na okouzlující magickou vůni šeříků nelze zapomenout! Jemná a sladká vůně rozkvetlých jarních zahrad je příjemným zážitkem. Ne každý však ví o léčivých vlastnostech některých květin. Například šeřík obecný. Dokáže tělu pomoci vyrovnat se s mnoha nemocemi.

KVĚTY ŠEŘÍKU

Léčivé účinky šeříku jsou v lidovém léčitelství známy již po mnoho staletí. Hojně rostl v zahradách šlechty Osmanské říše. Předpokládá se, že právě zde byla rostlina poprvé použita k léčebným a parfémovým účelům.

Černý bez obsahuje velké množství kyseliny askorbové, éterických olejů a flavonoidů, které mají pozitivní účinky na organismus. Černý bez je vynikajícím antipyretikem, protizánětlivým a analgetickým prostředkem.

foto: takprosto.cc

Vyrábí se z ní čaj, olej, obklady a masti, které jsou vhodné při revmatismu, revmatoidní artritidě, ischiasu, patních ostruhách a dně. Olej z černého bezu bohužel téměř nelze koupit ani ve specializovaných obchodech. Můžete si ji však snadno připravit sami doma.

Olej z černého bezu

Květy sbírejte v zalesněné oblasti nebo mimo město - mimo průmyslové zóny a prašné cesty.

BUDETE POTŘEBOVAT

  • čerstvé květy černého bezu

  • jakýkoli rostlinný olej bez silného zápachu

  • 1litrová sklenice s víčkem

  • čistá gáza

PŘÍPRAVA

1) Opatrně oddělte drobné květy od stonků a naplňte jimi sklenici.

foto: takprosto.cc

2) Zahřejte olej na 40 stupňů a zalijte jím květiny ve sklenici až po vrchol.

3) Nádobu uzavřete víkem a nechte 2 dny louhovat.

4) Olej přeceďte přes gázu a okvětní lístky černého bezu dobře vymačkejte.

5) Olej znovu zahřejte, přidejte čerstvou dávku květů a nechte je louhovat.

Postup opakujte, dokud nezískáte dostatečně voňavý olej.

Tímto olejem potírejte čelo a spánky při migrénách, zimnici, masírujte bolavé klouby při revmatismu a dalších onemocněních pohybového aparátu. Zkuste tento produkt přidat do krému, pleťové vody, šamponu a kondicionéru - obohatí vaši kosmetiku o okouzlující vůni a cenné látky.

Moderní bylinkáři dodnes používají olej z černého bezu k léčbě vyrážek, popálenin od slunce, drobných řezných ran a škrábanců a dalších kožních onemocnění, jako jsou hnis, akné a vředy. Pokud olej přidáte do čisticích prostředků při úklidu, svěží vůně naplní celý váš domov.

foto: takprosto.cc

Olej léčí bronchitidu, nachlazení, bolesti v krku, chřipku a používá se k inhalacím. Černý bez zmírňuje stres a všechny druhy nervových poruch, zvyšuje libido u mužů i žen.

Olej z černého bezu zlepšuje stav křečových žil. K tomu si přes noc připravte obklady z bavlněných ubrousků namočených v oleji a navrch je zabalte do potravinářské fólie. Tato ošetření jsou obzvláště účinná v kombinaci se speciálními cviky pro cévy.

Hlavní foto: takprosto.cc