Na mém pozemku se objevili slimáci, nejvíce jich bylo na zelí. Nemohl jsem se dívat, jak tito pomalí paraziti požírají zeleninu. Tak jsem začal jednat.

Jsem odpůrcem všech chemických látek a problém jsem řešil bez nich.

Chytrá metoda, jak se zbavit slimáků a plžů. Touto metodou zabijeme dvě mouchy jednou ranou: zachráníme rostliny před škodlivými škůdci a včas provedeme hnojení. Zelí je nyní ve fázi vázání a potřebná hnojiva se mu budou velmi hodit.

Metoda je rozdělena do dvou fází:

Šneci nesnášejí zásadité prostředí. Při kontaktu s ním pocítí bolest a odejdou. Nejjednodušším a nejlevnějším zdrojem alkálií je popel.

foto: google

Vezmeme obyčejný dřevěný popel a posypeme jím zeleninu, v mém případě zelí. Metoda není trvalá, po každém dešti se její účinek sníží.

Přejdeme tedy k druhé fázi metody

Vezměte vaječnou skořápku a co nejlépe ji rozdrťte. Čím menší je skořápka, tím lepší je efekt. Pak posypte zelí skořápkami stejně jako popelem. Hlavně ho nepohřbívejte!

foto: google

Malé částečky ulity se na hlemýždě nalepí a brání mu v pohybu; čím blíže je k cíli, tím více ulit nasbírá, až se zcela znehybní. Mravenci nebo jiný hmyz pak ze země hojně odstraňují zbytky.

foto: google

Další účinný způsob:

Vezměte plastovou láhev, rozřízněte ji a získáte dvě skvělé pasti na slimáky. Do každé z nich přidejte 1 polévkovou lžíci kukuřičné mouky a položte ji na zem tak, aby se do ní šneci pohodlně dostali.

Tito pomalí škůdci se zavrtávají do láhve a požírají mouku. Mouka jim ucpe útroby a oni v nich znehybní a zemřou.

Hlavní foto: google.com