Mšice a mravenci jsou opravdoví přátelé, kteří se bez sebe neobejdou. Pokud na jabloni uvidíte mravence, vězte, že na ní stále ještě jsou mšice, které vám otráví život a připraví vás o bohatou úrodu.

Všechno se však dá obejít. V tomto případě stačí připravit jednoduchý odvar, který odpudí všechny mšice a mravence. Níže uvádím recept.

Vezměte mýdlo (nejlépe takové, které obsahuje mastné kyseliny) a asi třetinu ho rozpusťte v kbelíku s horkou vodou. Aby to bylo pohodlnější, nemusíte rozpouštět celé mýdlo, ale jeho kousky nebo hobliny, které snadno vyrobíte rozmělněním mýdla na struhadle.

Nalijte mýdlový roztok do lahve s rozprašovačem (nebo jiné nádoby s rozprašovačem) a přidejte čpavek, stačí doslova lžíce. Hlavní je aplikovat roztok tak dlouho, dokud se alkohol zcela nerozpustí.

Postříkejte samotné listy stromu, vyšší i nižší, kde se mšice usadí.

Mýdlo vytvoří ochrannou vrstvu, kterou stejně jako vosk smyje první déšť.

Když už mluvíme o dešti, snažte se celou proceduru provést za slunečného dne, aby vaše úsilí nebylo během první ranní rosy zbytečné. Přípravek používejte jednou týdně!

Nedávno jsem našel ještě účinnější způsob, jak se škůdci na mém pozemku bojovat. Koupil jsem si zařízení, které odpuzuje hmyz a škůdce ze zahrady.

Zpočátku jsem tomu nevěřil, ale přesvědčily mě pozitivní recenze na internetu. Výsledkem je, že toho nelituji, protože teď nemusím přemýšlet o výrobě různých druhů lektvarů, stačí zapnout zařízení. A už mě neděsí žádní škůdci!

Hlavní foto: google.com