Napadení mravenci můžeme zabránit použitím jednoduché plastové fólie.

Mravenci způsobují na zahradě obrovské škody: nejenže okusují kořeny sazenic, které jsou velmi choulostivé, ale ničí také dozrávající ovoce a bobule a co je nejnepříjemnější, žijí v symbióze se mšicemi.

Pouze nejsilnější insekticidy jsou proti mravencům smrtelně účinné. Co však dělat, když je úroda již zralá? V tomto případě je použití "chemie" naprosto kontraindikováno. Lepové pasti jsou bohužel účinné pouze dva dny, poté ztvrdnou a pokryjí se prachem, takže se přes ně mravenci snadno dostanou. Existuje však jednoduché a originální řešení, jak zabránit vniknutí mravenců do ovocných stromů. Tak jim vytvořte překážku! Pak nebudou osídlovat nové mšice a s těmi, které už na stromech jsou, si snadno poradíme pomocí speciálního zahradního mýdla a popela.

Mravenců se zbavíte pomocí silné grilovací fólie.

Máme před sebou 4 kroky:

1. připravíme si fólii dlouhou asi 25 cm.

2. přehněte okraj fólie v pravém úhlu (asi 2 cm).

3. na několika místech odstřihněte přehnutý okraj fólie nůžkami na nehty, aby okraj fólie nepřekážel při omotávání fólie kolem kmene stromu.

4. Obtočte fólii přeloženým okrajem kolem stromu a pevně ji přitiskněte, aby byl "pás" dobře upevněn na kmeni. Přeložený okraj by měl být nahoře. Pro další zpevnění by měl být svázán provázkem.

"Obojek" představuje překážku, kterou mravenci nejsou schopni překonat. Mravenci se totiž nemohou pohybovat vpřed přes přiložené tenké ostří, které je na kmeni nakloněno pod úhlem 90 stupňů.

Hlavní foto: supersadovnik