Někteří se možná ptají, odkud tyto tipy získám?

Ve skutečnosti jsem shromáždil několik oblastí svého života, jako je medicína, fitness a cestování. Díky růstu v těchto oblastech, studiu různých oborů, sebevzdělávání a cestování do zajímavých zemí, kde se snažím hodně komunikovat s lidmi nad 80 let, mohu dávat tipy pro dlouhověkost.

Za 15 let jsem nasbíral mnoho různých příběhů a doporučení od starších lidí. Nyní z nich mohu vyvodit závěry: co dělat a co nedělat, abychom žili déle.

Je zřejmé, že každý z nás je individuální, že existuje mnoho výjimek atd. Pokud však nebudete porovnávat jednotlivé případy, ale podíváte se na situaci obecně, uvidíte konkrétní podobnosti v osudech těch, kteří žili déle.

Nadváha

Zamyslete se nad stoletými lidmi, které jste viděli nebo znáte. Měli problémy s váhou? Téměř každý, kdo se dožil více než 80 let, má malé množství nadbytečného tuku. Dalo by se říci, že jsou "suché" a vláknité.

Po rozhovoru s těmito lidmi jsem se dozvěděl zajímavé tajemství. Téměř všichni přestali považovat jídlo za něco mimořádného a nesnaží se z něj získat maximální požitek. Jídlo je pro ně jen rituál nezbytný k životu. Tolik! Nehledají radost v jídle a snaží se vstát od stolu s mírným pocitem hladu.

Proto první a hlavní radou je nemyslet si, že jídlo je jediným zdrojem štěstí, nepřejídat se, ale přistupovat k jídlu neutrálně.

Nedostatek aktivity

Je zřejmé, že ve věku 80-90 let nebudete hrát fotbal, cvičit v posilovně a podobně. (i když kdo ví, jsou i takové). Skutečnost, že všichni století lidé vedou aktivní životní styl, je však FAKT. Mimochodem, to je další důvod, proč nemít nadváhu.

Obvykle se jedná o aktivní lidi, kteří nemají sedavé zaměstnání. Cvičení, gymnastika, procházky, plavání atd. jsou nedílnou součástí jejich života a aktivní práce.

Místo sezení na gauči se tedy snažte více hýbat už teď, ne až vám bude přes 80 let. Pokud je vaše práce sedavá, je to důvod k zamyšlení, jak dlouho vydržíte, protože zdraví páteře je také velmi důležité.

Nehodnoťte čas

Zde mluvíme o myšlení člověka. Po rozhovoru se staršími lidmi pochopíte, jak jasné jsou jejich priority. Nedělají si starosti s pomluvami nebo hádkami na internetu. Nepíší komentáře, netráví hodiny bezcílným procházením kanálů sociálních sítí.

V jejich životě jsou důležitější věci. Neplýtvají proto nervy na zbytečné zprávy apod. Jdou si za svým a dělají to, co skutečně potřebují.

Výsledkem je:

Pokud máte chuť strávit mnoho let se svými milovanými dětmi a vnoučaty a užívat si života, neměli byste se věnovat výše uvedeným činnostem.

Hlavní foto: google.com