Rostliny v květináčích jsou krásnou ozdobou každé domácnosti. Bez jejich přítomnosti nevypadají naše domovy vůbec útulně a okouzlujícím způsobem. S tímto tvrzením však můžeme souhlasit pouze tehdy, pokud jsou naše rostliny v květináčích zdravé a dobře vypadají: pak jejich skvělý vzhled lahodí oku.

Pokud vám však rostlina v květináči zbledne, zežloutne a opadají jí listy, v květináči se objeví plíseň a navíc vám na pokojové květiny začnou útočit mouchy, pak opravdu nemůžeme říct, že vše v domě vypadá krásně.

Dnes se s vámi rádi podělíme o několik jednoduchých triků, jak udržet rostliny v květináčích ve skvělé kondici, tedy zdravé a krásné. K tomu nemusíte hned chodit do specializovaného obchodu: vše potřebné máte ve své kuchyni.

1. účinná prevence a odstranění plísní v květináči. Pokud se na povrchu zeminy v květináči objeví plíseň, odstraňte nejprve pouze vrchní vrstvu zeminy.

Poté vezměte malé množství nové zeminy. Je třeba přidat 1 lžičku skořice, a proto dobře promíchejte. Zeminu se skořicí vložte do květináče na místo odstraněné vrchní vrstvy zeminy.

Abyste zabránili vzniku plísní, pravidelně uvolňujte vrchní vrstvu zeminy v květináči a jednou za dva týdny zalévejte rostlinu v květináči roztokem citronové šťávy místo vody. Za tímto účelem rozpusťte 2 lžičky citronové šťávy nebo špetku kyseliny citronové v 1 šálku vody.

Česnek je také dobrým prostředkem proti plísním. Nejprve oloupejte česnek, nakrájejte několik stroužků a ty pak zahrabejte do hrnce poměrně hluboko. Poté je třeba rostlinu zalít. Když půda vyschne, česnek vykopejte a zlikvidujte. Tento postup můžete provádět při každém zalévání rostliny. Plíseň v hrnci se již neobjeví.

2. účinně předcházet výskytu much v květináčích a kontrolovat je. Pokud se objeví mouchy, zapíchněte nejprve do půdy několik zápalek tak, aby hlavička zápalky byla na dně květináče. Přítomnost síry je účinným způsobem boje proti mouchám a larvám.

Poté povrch hrnce posypte skořicí. Mšice a další škůdci nesnášejí vůni skořice. Skořice také dezinfikuje a osvěžuje půdu a je preventivním opatřením, které lze použít, když se v květináči objeví mušky.

3. krmení slabých a nemocných rostlin

K přípravě účinného prostředku pro krmení rostlin použijte obyčejný cukr.

Před zaléváním vezměte 1 lžičku cukru a rovnoměrně jím posypte povrch půdy nebo zřeďte 2 lžičky cukru ve sklenici vody. Toto přikrmování se provádí jednou měsíčně, dokud se vývoj rostlin konečně nezlepší a rostliny nebudou mít zdravý vzhled.

Po rozpuštění se cukr rozkládá na glukózu a fruktózu. Glukóza má dvě funkce, které jsou velmi důležité pro zdraví rostlin:

Glukóza je základním stavebním prvkem. Podstatou je, že složité organické molekuly (škrob, celulóza, lipidy, bílkoviny, nukleové kyseliny) vznikají díky glukóze.

Glukóza je zdrojem energie pro všechny životní procesy rostlin. To zahrnuje tvorbu tkání, absorpci živin obsažených v půdě a dýchání.

Pro zajištění efektivity můžeme použít jiný způsob krmení. Jak víme, skořice je vynikající hnojivo, které stimuluje růst rostlin. Proto můžeme jednou měsíčně zalévat květiny skořicí - do 1 sklenice vody přidáme 1 čajovou lžičku skořice.

Řiďte se našimi radami a vaše rostliny v květináčích vám budou vděčné: budou krásně kvést a dobře růst.

Hlavní foto: lamp.im